Vanhanaikainen huussi pellon vierellä

Kuivakäymälä tekee uutta tuloaan. Hyvä niin, sillä etenkin haja-asutusalueilla viemärivessan järkiperusteet ovat murenemassa kovaa vauhtia. Onneksi asiallinen kuivakäymälä ajaa varsinkin mökillä asiansa paremmin ja jopa hygieenisemmin kuin kotosalta tuttu vesiklosetti.

Huussi on monelle lähestulkoon pelottava paikka. Nuoremmalla polvella taustalla saattavat olla traumaattiset kokemukset, jotka ovat jääneet kummittelemaan mieleen lapsuuden maaseutureissuilta tai mökkivierailuilta. Kitkerä ammoniakin tuulahdus ja muistoihin syöpyneet kärpäshyökkäykset ovat asioita, joita ei mielellään jokapäiväiseen tarveasiointiin yhdistäisi.

Kuivakäymälöillä on silti puolensa. Asiaa yleisemmällä tasolla pohdittaessa vastaan tulevat monet maailmanlaajuiset kysymykset, kuten puhtaan veden puute, riittävän ruokatuotannon turvaaminen sekä laajamittaiset terveydelliset kysymykset.

Pohdintojen syventämisen voi aloittaa vaikkapa sillä tiedolla, ettei noin puolella maapallomme ihmisistä ole käytettävissään minkäänlaista käymälää. Toisaalta puhtaasta vedestä on huutava pula ympäri maailmaa. Tätä taustaa vasten vesivessan idea alkaa kieltämättä tuntua hieman oudolta. Juomakelpoisen veden ja ihmisjätösten sotkeminen keskenään ei voikaan olla kestävän kehityksen ratkaisu. Ainakaan kaikkialla.

Ravinnekysymykset ansaitsevat osakseen hieman laajempaa pohdiskelua. Tiedämme, että varsinkin fosfori ja typpi lisäävät vesistöjen kuormitusta. Niinpä jätevesien puhdistaminen on hyvin perusteltua. Kunnallisessa vedenpuhdistuksessa esimerkiksi fosfori saadaan nykyään saostettua jätevesistä lähes kokonaan.

Ikävä kyllä fosfori saatetaan jätevedenpuhdistuksessa kemiallisesti sellaiseen muotoon, että se on lannoitustarkoituksiin melko vaikeasti hyödynnettävissä. Samaan aikaan maailmalla on huutava pula lannoitteiden raaka-aineista. Niinpä esimerkiksi lannoitefosforin päälähteen eli apatiittirikasteen hinta on viime aikoina noussut suorastaan kohisten. Asiaa pohtiessa herää kieltämättä ajatus, että jokin tässä yhtälössä mättää.

Runsauden pulaa

Jottei sorruttaisi syvempään maailmanparannukseen, lienee syytä palauttaa ajatus lähipiirin kokemuksiin. Näistä kouriintuntuvin on se, miten hoitaa käymäläkysymys alueilla, joissa ei ole kunnallistekniikkaa. Patenttiratkaisuksi muodostuneelle vesivessalle soisi tällöin löytyvän varteenotettavia ja ennen kaikkea helppokäyttöisiä vaihtoehtoja.

Niitä on onneksi myös tarjolla. Huussina tunnettu kuivakäymälä on kehittynyt viime vuosina huimasti. Tuotetarjontaa tarkasteltaessa voidaan puhua jopa ostajan markkinoista.

”Kun vuonna -89 aloitin näitä hommia, vaihtoehtoja oli suurin piirtein kaksi. Nyt niitä on varmaan kaksi sataa”, PikkuVihreä Oy:n pitkän linjan huussikauppias Jukka Lindroos kertoo.

Kuivakäymälöiden kehittelyssä etenkin helppokäyttöisyys on ollut selvästi etusijalla. Tarjolla on muun muassa lukuisia kompostoivia käymälöitä, jotka hoitavat jätösten ja kuivikkeen sekoituksen jopa täysin automaattisesti. Edullisemmissakin malleissa kuivikkeen annostusta tai ainakin säilytystä on helpotettu.

Muihin tekniikoihin perustuvista kuivakäymälöistä kannattaa mainita pakastava Privetti-käymälä, joka sopii myös kaupunkikäyttöön. Laitteen avulla käymälä saadaan pystytettyä hetkessä lähes minne tahansa, vaikkapa torninosturin ohjaamoon. Oikeastaan ainoana edellytyksenä on, että sähkövirtaa on oltava saatavilla. Pakastavasta käymälästä jätökset siirretään kiinteässä muodossa kompostiin tai muuhun jatkokäsittelyyn.

Teknisintä suuntausta edustaa Incinolet-käymälä, joka polttaa jätteen tuhkaksi. Laitteessa on jopa katalysaattori, jonka ansiosta pakokaasujen ympäristörasitukset pysyvät mahdollisimman pieninä. Siitä, kuinka ekotehokas kyseinen käymälä on kokonaisuudessaan, voidaan toki olla montaa mieltä.

Lue aiheesta lisää TM Rakennusmaailman numerosta 4E/08