Kesällä pihavalaistus ei tule mieleen, mutta pimeät illat muuttavat tilanteen. Pihavalaistus tuleekin taas tarpeelliseksi.

Valoa tarvitaan pihalla moneen paikkaan. Ovella tarvitaan valoa, että avaimen saa lukkoon. Portaat ovat turvalliset vain, jos niitä näkee nousta ja laskeutua. Talon numeron pitäisi olla valaistu, jotta pelastusajoneuvot ja tietenkin vieraat löytävät perille.

Kulkuväylät on valaistava siten, että niillä on turvallista liikkua talvipimeällä ja liukkaallakin kelillä.

Ulkovalaistus lisää myös turvallisuutta, sillä valaistu talo on aina asutun näköinen.

Valoja kannattaa toki käyttää myös korostamaan kauniin talon arkkitehtuurin hienoja yksityiskohtia, kuten terasseja tai erkkereitä.

Valaistuksen suunnittelu ei ole aivan helppoa. Yksi korkea voimakas pylväsvalaisin keskeisellä paikalla pihaa ei välttämättä vielä riitä, vaikka se onkin hyvä tuottamaan valoa laajalle alueelle.

”Matalat valonlähteet valaisevat hyvin kulkupintaa. Korkealla oleva valaisin valaisee kauniisti puut ja tuo näkyviksi myös alempana olevat oksat, joten niihin ei törmää. Pylväsvalaisin tulee aina suunnata siten, ettei se häikäise asuntoon sisään”, Liisa Sievänen neuvoo.

”Valaisimet on muuten lisäksi sijoitettava siten, ettei niihin ole mahdollista vahingossakaan törmätä – polkujen, oleskelu- ja leikkipihan reunojen ulkopuolelle.”

Pihavalaistus uusiksi

Aikoinaan aivan toimiva piha- ja puutarhavalaistus ei välttämättä toimi vuosikymmeniä yhtä hyvin. Kyse ei kuitenkaan ole välttämättä siitä, että vanhan energiansäästölampun teho olisi heikentynyt, vaan ikääntyvä silmä tarvitsee enemmän valoa. Viisikymppinen ihminen nimittäin tarvitsee valoa noin viisi kertaa enemmän kuin kaksikymppinen. Viehättävän hämärä valaistus saattaakin muuttua raivostuttavaksi­ polun mutkiin ja terassin askelmiin kompuroidessa.

Aikaisempaa tehokkaampi valaistus ei kuitenkaan välttämättä ole ratkaisu ongelmaan. Kirkas valo luo pimeässä voimakkaampia varjoja ja silmä mukautuu pimeään hitaasti. Valon ulkopuolista aluetta on entistä hankalampi hahmottaa. Kannattaakin hankkia lisää valonlähteitä. Jos siis aikaisemmin valaisimia oli vain rakennusten seinillä, ehkä niitä nyt voitaisiin lisätä polulle rakennusten väliin.

Myös valaisimen korkeuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Liian korkealla sijaitseva valaisin heittää helposti varjoja, mikä myös vaikeuttaa hämärässä kulkemista.

Lue lisää:

Valaisinsuunnittelijan vinkit: Näin parannat kodin valaistusta

Millainen tulisija piharakennukseen: Huomioi nämä

Itse asentamaan pihavalaistusta

Pihan varjoon jääviä paikkoja, kuten nurkkauksia tai portaikkoja ja jyrkkiä polun osia voi valaista kätevästi siirrettävillä valoilla. Lisää valoa voidaan tarvita myös roska- tai autokatoksessa tai lintujen ruokintapaikalla.

Koristevalolla puolestaan voi valaista pihan tai puutarhan keskipistettä, vaikkapa kaunista pensasta, puuta tai vesiaihetta.

Kiinteiden asuntoihin asennettavien valaisinten jännite on 230 volttia ja niitä saavat asentaa vain ammattilaiset. Monet halogeeni- ja ledivalaisimista toimivat 24 voltin tai 12 voltin jännitteellä ja valaisimissa on erillinen muuntaja. Niitä saa maallikkokin asentaa. Noudata kuitenkin asennusohjeita tarkkaan ja varmista valaisimien ja liitäntälaitteiden soveltuvuus ulkokäyttöön.

Hämäräkytkimet pitävät huolen, että ulkovalot syttyvät oikeaan aikaan. Yleisimmin hämäräkytkimet sytyttävät valot, kun ulkovalon määrä on alle 30 luxia. Hämäräkytkintä voi täydentää myös kellokytkinohjaus, jolla haluttuja alueita voidaan kytkeä pois myös ­pimeän aikaan. Esimerkiksi korostus- ja julkisivuvalot voidaan kytkeä yön ajaksi pois päältä.

Liiketunnistusohjaus on varmasti yksi yleisimmin kodeista löytyvä kotiautomaation osa. Liiketunnistimia kannattaa käyttää niin energiasäästösyistä kuin helppouden ja turvallisuudenkin kannalta. Sellainen kannattaa hankkia paikkoihin, joissa ei tarvita jatkuvaa ­valoa ja joihin valot helposti jäävät palamaan pitkiksi ajoiksi. Tällaisia paikkoja pihalla ovat esimerkiksi autokatokset ja sisäänkulkureitit. Liiketunnistus saattaa auttaa myös pitämään luvattomia kulkijoita pihalta poissa.