Kaapin ylähyllylle ei yllä ilman apukeinoja, mutta alle ei kannata etsiä mitä tahansa jakkaraa. Kaatumiset ja putoamiset ovat yleisimpiä kotitapaturmia. Kartoitimme kunnollisen porrasjakkaran ominaisuudet.

Näin valitset ja käytät porrasjakkaraan

1 Onko valitsemasi porrasjakkara tai -tikas koottavaa mallia? Lue ohjeet läpi ennen ostopäätöksen tekemistä. Kokoamis- ja käyttöohjeiden selkeys on tärkeä osa tuotteen turvallisuutta.

2 Tarkista porrasjakkaran tai keittiötikkaan ruuvit, kiinnikkeet ja rakenne säännöllisesti. Käytössä osat voivat löystyä ja elää.

3 Onko porrasjakkara kokoontaittuvaa mallia? Tarkista, että lukitus tai salpa loksahtaa varmasti kiinni, ettei jakkara taitu kasaan kesken kiipeilyn.

4 Käännä porrasjakkara ympäri. Vaihda metallijalkojen kovettuneet jalkaosien suojatulpat uusiin. Valitse mieluummin kitkaa tuottavat kumitassut kuin kovamuoviset tulpat. Uusi tarvittaessa puisen jakkaran liukuesteet.

5 Pidä painopiste keskellä eli älä astu ylimmällä tasolla koko painollasi toiselle reunalle. Tukevan porrasjakkaran rakenne on hyvin tasapainotettu, mutta hennompi voi keikahtaa.

6 Vältä sivusuuntaista kurottelua. Siirrä mieluummin porrasjakkaraa.

7 Hyödynnä nousutukea paitsi porrasjakkaralle kiivetessäsi, myös ylätasolla seistessäsi. Kun sääriä/polvia tukee nousutukeen, asento on vakaa.

8 Vääntyykö askelma, rutiseeko taso askelen alla vai huojuuko koko hökötys? Hylkää täysin palvellut porrasjakkarasi ja hanki turvallinen tilalle.

9 Älä huoju porrasjakkaran ylätasolla syli täynnä tavaraa. Kehitä edeltä käsin keino, jolla saat esineet turvallisesti alas horjahtamatta. Ojentele tavarat toiselle henkilölle, ripusta kaulaan kangaskassi, johon voit laittaa pienempiä esineitä tai heittele vierastyynyt lattialle.

Lue lisää porrasjakkaroiden turvallisuudesta TM Rakennusmaailmasta 12/18.