Loma-asuntomarkkinoilla hyvien rannalla sijaitsevien sekä ympärivuotiseen käyttöön sopivien mökkien kysyntä on edelleen suurinta, kertoo Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n asuntomarkkinakatsaus.

Kova lumitalvi näkyi mökkikaupan määrissä talvella ja nyt keväällä odotetaan voimakasta vilkastumista. Mökinostajat ovat kuitenkin varsin valikoivia ja hyväkuntoisten rantamökkien kysyntä on merkittävästi korkeampaa kuin peruskuntoisten kuivan maan paikkojen.

Rakennuskustannusten voimakas nousu on jonkin verran rauhoittanut mökkitonttien kauppaa. ”Oma ympärivuotinen mökki poissa kaupungista on nyt noussut sodan syttymisen jälkeen entistä suositummaksi”, toteaa Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Loma-asuntojen hintojen nousua odottaa noin puolet välittäjistä Turun seudulla, Satakunnassa ja Pohjois-Suomessa. Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa hintojen ei odoteta nousevan. Muualla Suomessa 20-30 % välittäjistä uskoo hintojen nousuun.

Digivirasto edelleen jumissa

Kiinteistökauppaa kuitenkin haittaa Mannerbergin mukaan rekisteripalveluiden hitaus.

”Erityisesti kuolinpesien kaupantekoa hidastava Digi- ja väestövirasto sekä vastaavan kirkon keskusrekisterin palvelut ovat edelleen todella hitaita. Haitta kuluttajille on kohtuuton, vaikka palveluita on luvattu nopeuttaa, niin emme ole nähneet asiassa merkittävää parannusta”, toteaa toimitusjohtaja Mannerberg.

Digiviraston viiveistä syntyy valtavia kustannuksia kuluttajille ja asuntokauppoja peruuntuu merkittäviä määriä. Erityisesti kuolinpesät ovat joutuneet huomattaviin vaikeuksiin. ”Odotamme myös erittäin huolestuneena sitä, miten Huoneistotietojärjestelmän käy siinä vaiheessa, kun asunto-osakkeita ruvetaan suuremmissa määrin siirtämään järjestelmään käsityönä”, Mannerberg jatkaa.

”Nyt jo pienistä määristä sähköisiä omistusmerkintöjä tehdään valtavasti käsityötä, mitä sitten tapahtuu kun isot taloyhtiöt siirtävät osakeluettelonsa järjestelmään? ”, Mannerberg toteaa.

Koko SKVL:n ennuste: https://skvl.fi/skvl-asuntomarkkinaennuste_2022-2/

Lue lisää:

Kesämökin ostajan kannattaa kurkata yllättävään paikkaan