Hyvinkään asuntomessujen messualue Metsäkaltevassa aivan Hanko-Porvoo-tien varrella on maaliskuisena aamupäivänä melko tavanomaisen, suuren rakennustyömaan näköinen. Tarkemmin katsoen huomaa, että messutalot ovat varsin pitkällä: joistakin puuttuu vielä ulkoverhoukset, mutta sisävalmistustyöt ovat menossa joka puolella. Monen talon piha oli jo syksyllä ennen lumentuloa saatu lähes valmiiksi, ja kun aluetyötkin ovat hyvässä vaiheessa, valmistumisen ei pitäisi tehdä tiukkaakaan.

Messuille valmistuu 29 omakotitaloa, joiden koot vaihtelevat 97 neliöstä 270 neliöön. Hyvinkään messujen kotoilu-teema näkyy myös taloista eikä vain niiden sisustuksista. Ympäristövastuu korostuu siinäkin, että talojen keskikoko on selvästi pienentynyt ja uudet rakennusmääräykset ohjaavat suunnittelua paitsi tietenkin energiansäästöön, myös selkeämpään massoitteluun: erikoisuuksia tai suoranaisia kummallisuuksia ei löydy, esimerkiksi erilaiset tornirakennelmat ovat tyystin karsiutuneet.

Yksi messujen kiinnostavimmista taloista on Herrala-talojen Kivenherra. Talon isäntä ja rakentaja Kimmo Saharinen on alan miehiä, joten ei mikään ihme, että hankkeeseen on kerätty hurja määrä viimeisintä tekniikkaa ja toteutusta mietitty pienimpiä yksityiskohtia myöten.

Ehkä keskeisin tekninen idea on tarpeenmukainen ilmanvaihto. Koko talo on jaettu kymmeneen itsenäiseen ilmanvaihtoalueeseen. Esimerkiksi jokainen makuuhuone on oma alueensa. Tarpeenmukainen ilmanvaihto tarkoittaa, että iv-kone säätää ilmavirtaa sen mukaan, mitä mitta-anturit kertovat muun muassa lämpötilasta, kosteusprosentista ja hiilidioksidipitoisuudesta. Sisälämpötila vakioidaan ilmanvaihdolla.

Talon lämmitys on tarkoitus hoitaa puoli vuotta pelkällä aurinkolämmöllä, mitä varten katolle tulee viisi aurinkokeräintä. Päälämmitysjärjestelmänä on maalämpö, mutta sen lisäksi on vesikiertoinen tulisija, joka on valmistajan prototyyppi edistyksellisine paloilmanohjauksineen.

Talon sähköjärjestelmä perustuu KNX-väylään, mutta senkin toteutusta on mietitty tavallista tarkemmin. Paitsi että jokaista huonetta syötetään 5 x 1,5 millin kaapelilla, valaistuksen ohjaus tapahtuu Dali-järjestelmällä, jonka liitäntälaite pystyy ohjaamaan jopa 128 lamppua. Tällä tavalla sähkökeskuksesta on säästetty rutkasti tilaa. Valaistus toteutuu pelkästään led-valoin.

Kolmeen kerrokseen rakentuvan Kivenherran huoneistoala on 200 neliötä. Rinnetontin näköala Vantaanjoenlaaksoon on hyödynnetty mahdollisimman tehokkaasti – olohuoneessa on neljän metrin huonekorkeus ja sen mukainen ikkunaseinä. Terasseja on kolme: tavallinen patio, avoterassi ja katettu terassi auringon lämmittämine ulkoporealtaineen ja ulkotakkoineen.