Piha- ja puutarhakausi on pian parhaimmillaan. Rakennusmaailma kokosi parhaat vinkit kaikenkokoisille pihoille. Vinkkejä löytyy niin viherpeukaloille kuin kiireisillekin pihanhoitajille.

Olohuone puutarhassa

Pihaa voi sisustaa kuin kesäistä olohuonetta. Katetut tilat lisäävät käyttömukavuutta, tekstiilit ja koristeet tuovat lisäväriä. Olohuoneenomainen oleskelunurkka sopii sekä pieneen että isoon puuutarhaan ja idea on helppo toteuttaa pienelläkin budjetilla.

olohuone puutarhassa

Perinteiseen luonnonkasvien koristamaan puutarhaan sopivat klassiset ja väritykseltään luonnolliset ulkokalusteet. Kovan metallisohvan saa kutsuvan mukavaksi tyyliin sopivilla tyynyillä.
kiviolohuone kallioisessa pihassa

Kallioiselle ja karulle pihamaalle voi rakentaa kiviolohuoneen. Alueesta saa persoonallisen ja viehättävän yhdistelemällä erilaisia kivityylejä mielensä mukaan. Tällaiseen olohuoneeseen sopivat myös modernimmat kalusteet. Muodoltaan pyöreät kalusteet sekä pehmustetut penkit luovat rentoa kontrastia ja pehmeyttä kolkolle kivelle. Kivipuutarha sopii erityisen hyvin kiireisemmälle puutarhurille helppohoitoisuutensa ansiosta.
Risuista tehty tee-se-itse puutarhapenkki

Kalusteet voi rakentaa myös itse luonnon omista materiaaleista, esimerkiksi puunkorjuussa syntyneistä oksista ja risuista. Vänkyräoksista rakennettu penkki on hauska ja uniikki yksityiskohta, jonka mukavuutta voi lisätä vaikkapa viltillä ja tyynyillä. Penkki sopii hyvin niin luonnon keskelle kuin sisustusesineeksi terassille. Rakennusohjeet penkkiin ja oksista rakennettuihin hyllyihin löydät Rakennusmaailman numerosta 5/2014.

Luonnon uima-allas

Keski-Euroopan maissa kuten Saksassa, Hollannissa ja Sveitsissä rakennetaan paljon luonnonmukaisesti puhdistuvia vesialtaita. Niissä ei käytetä kemikaaleja, vaan vesi pakotetaan kiertoon, jonka aikana vesi imeytyy erilaisten maa-ainesten läpi sekä kasveja kasvavan altaan kautta hapettuen välillä ennen paluuta vesialtaaseen. Suomessa altaita rakentaa esimerkiksi ViherMali Oy.

Luonnonallas koristaa puutarhaa

luonnonmukainen uima-allas puutarhassa

Puttipaikka pienellä pihalla

Pienillekin pihoille voi luoda harrastusmahdollisuuksia, kuten puttipaikan. Reunakivetykset toimivat erinomaisina tilanjakajina, kun pihaneliöitä on rajoitetusti. Puttipaikka on helppo muotoilla pihan mukaisesti niin, että tilaa jää myös istutuksille ja oleskeluun.
puttausgreeni takapihalla

 

Helppohoitoinen puutarha luonnon ehdoilla

Kotipiha voi parhaimmillaan olla osa ympäröivää luontoa. Luontopihalla voivat yhdessä kukoistaa istutetut lajit ja luonnonkasvit. Vähällä huolenpidolla selviävä puutarha syntyy tutustumalla ensin tontin ympäristöön. Kannattaa esimerkiksi selvittää, onko paikka kosteikkoa vai kuivaa rinnettä. Helppohoitoisimpia ovat maatiaislajit, eli kasvit joita on kasvatettu Suomessa niin kauan, että ne ovat sopeutuneet hyvin luonnonoloihimme.

pioni ja harakankello

Ensimmäisen kuvan harakankellot viihtyvät parhaiten, kun pihaa ei nypitä turhan tarkasti. Vaaleanpunaiset pionit ovat jalostettu laji, mutta kukoistavat vähällä hoidolla oikein istutettuna – ja miellyttävät ennenkaikkea silmää.

raunioyrtti ja palavarkkaus

Raunioyrtit ovat hyviä mesipistiäiskasveja. Kasvi on nopeasti leviävä. Punaisena ja violettina viimeisessä kuvassa kukkiva palavarakkaus on vanha perennalaji, joka viihtyy parhaiten aurinkoisissa paikoissa.

Alla Luontopiha-kirjan kirjoittaneen Riku Cajanderin laatima lista luontopihaan sopivista kasveista.

Lista luontokasveista jotka sopivat hyvin kotipihassa kasvatettaviksi