Puu patinoituu harmaaksi luonnonilmiöiden voimalla. Auringon UV-säteily ja sateet värjäävät puun pintakerrokseen niin hienostuneen elävän sävyn, että vastaavaa ei löydy maalihyllystä hakemallakaan.

Harmaantuneen puun arvostus on kuitenkin vaihdellut eri aikoina. Suomen kylät olivat ”kansallisharmaita” ennen kuin punamulta yleistyi tavallisen kansan käyttöön. Kun elintaso nousi, maalipinnasta tuli valtavirtaa ja maalaamattomia harmaita mökkejä alettiin pitää köyhän näköisinä.

Vuosien saatossa erilaisten pintakäsittelytapojen runsaus jätti harmaan puun arvostuksen vähemmälle, mutta jotkut käsittelemättömät julkisivut pitivät pintansa. Esimerkiksi saariston, tunturien ja kesämökkirantojen kelohirsimökit ja -saunat ovat nauttineet aina arvostusta.

Kiinnostus luonnollista puupintaa kohtaan on kasvanut viime vuosina. Harmaantunut puu hivelee esteetikon silmää, sillä se istuu saumatta Suomen luontoon niin kesällä kuin talvellakin. Se sopii rantakallioiden kainalossa sijaitsevan kesämökin seinään ja asfalttiviidakon keskelle modernin talon julkisivuun.

Käsittelemätön puu kuitenkin arveluttaa monia useistakin syistä. Harmaantuminen kestää melko kauan, joten rakennus voi olla vuosien ajan väriltään kirjava ja siten keskentekoisen oloinen.

Kaikki puulajit eivät harmaannu samoin, eikä samakaan puulaji välttämättä harmaannu tasatahtiin saman rakennuksen eri kohdissa ja ilmansuunnissa. Auringon säteily kuluttaa eteläjulkisivua jopa yli kaksi kertaa nopeammin muihin julkisivuihin verrattuna. Meren rannalla laituri voi harmaantua yhdessä kesässä, mutta mökin katettu terassi saa toivotun sävynsä ehkä vasta vuosien päästä.

Harmaantunut puu ei ole koskaan täydellistä, sillä UV-säteily hajottaa ja nukkaannuttaa puun pintakerrosta. Maalipinnan tasavärisyyteen tottunutta voi kiusata sekin, että kastuminen tummentaa harmaantunutta julkisivua, mutta sade ei osu kaikkiin kohtiin samoin tai lainkaan. Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä huolena on suojaamattoman puun home- ja lahovaara.

Rautavihtrilli harmaannuttaa nopeutetusti

Rautasulfaattijauhe eli rautavihtrilli harmaannuttaa puutavaraa luontoa nopeammin. Muihin pintakäsittelyihin verrattuna sillä on muutama etu puolellaan. Kertakäsittely riittää eikä uusinta- tai huoltokäsittelyjä tarvita. Sävy sen kuin paranee ajan myötä, myös oksanpaikat harmaantuvat. Aine on erittäin edullista: mökin puuverhouksen sipaisee vihtrillillä muutamalla kympillä. Ja jos tulos ei olekaan mieluisa, pinnan voi myöhemmin maalata millä tahansa.

Vihtrilli ei peitä puun luonnollisia ominaisuuksia, joten se elää kosteusvaihteluissa vapaasti. Sateessa kastunut vihtrillillä käsitelty pinta käyttäytyy kuten luonnon harmaannuttama pintakin eli se tummuu.

Ennen kuin vihtrilli valitaan vaihtoehdoksi, on huomioitava muutama seikka. Rautasulfaatin harmaannuttama puu on alttiimpaa vaurioille kuin vaikkapa maalattu pinta, joten esimerkiksi mökkiseinän paneeli saisi olla vähän normaalia paksumpaa.

Levitystyö pitää valmistella hyvin. Rautasulfaatti hapettaa metallia ja värjää rappauksia, jolloin syntyy rumia valumajälkiä ja ruostetahroja. Suojamuovit pidetään sokkelin ja ikkunoiden sekä vastaavien vaarassa olevien pintojen päällä siihen asti, kunnes ylimääräinen metallisuola-aines on huuhtoutunut pois. Asiaa voi nopeuttaa vesihuuhtelulla ja kevyesti harjaamalla. Helpommalla pääsee käsitellessään puutavaran ennen kuin se on seinässä.

Ympäristöystävällinen Organowood suojaa ja harmaannuttaa

Osmo Colorin Organowood-puunsuoja suojaa puuta sekä harmaannuttaa sitä ajan mittaan ilmankosteuden ja auringonvalon vaikutuksesta. Puunsuoja 01 sisältää piimineraaleja ja luonnon kasviyhdisteitä. Se ei sisällä orgaanisia liuottimia tai raskasmetalleja. Neste on väritöntä eikä se muuta puun väriä merkittävästi, mutta antaa sille ajan kanssa kauniin vaaleanharmaan sävyn.

Puunsuoja toimii hyvin yhdessä Organowood 02 Lika- ja vesisuoja -pintakäsittelyaineen kanssa. Käsittely tekee pinnan voimakkaasti vettähylkiväksi, mikä pienentää kuitukadon riskiä ja edesauttaa tasaista harmaantumista. Molemmat tuotteet ovat valmistajan mukaan täysin myrkyttömiä ja haitattomia.