Ikäystävällinen asuminen mahdollistaa kaikenikäisten asumisen. Ikäystävällisyys tarkoittaa esimerkiksi väljästi suunniteltuja tiloja, kynnyksettömyyttä, liukuovia, laskutasoja, tukikaiteita ja kontrasteja.

Ympäristö tai rakennus on esteetön silloin, kun se on kaikille käyttäjille toimiva ja turvallinen. Esteettömään asuntoon pääsee vaivatta vierailulle toimintakykyyn katsomatta. Ideana on liikkumisen ja toimimisen helppous. Esteettömyys toteutuu, kun vältetään turhia tasoeroja ja rakennetaan huoneista ja peseytymistiloista väljiä. Esteetön asunto on kaikkien käyttäjien kannalta toimiva, turvallinen ja miellyttävä käyttää.

10 vinkkiä ikäystävällisen asunnon suunnitteluun

1 Sisäänkäyntiin suunnitellaan katos ja varmistetaan, että sisäänkäynnin yhteydessä ei ole tasoeroja.

2 Kulkuväylät suunnitellaan väljiksi.

3 Keittiö suunnitellaan niin, että keskeiset toiminnot ovat toisiaan lähellä. Korkeussäädettävät seinäkaapit ja työtaso, kunnolliset vetimet ja automaattinen sulkemismekanismi auttavat kaappien ja laatikoiden avaamisessa.

4 Kodinkoneet sijoitetaan hyvälle käyttökorkeudelle. Huolehditaan, että kodinkoneen vieressä on laskutasoa.

5 Vuode sijoitetaan makuuhuoneessa siten, että siitä näkee ovelle ja ikkunasta ulos. Vuoteen viereen tarvitaan tilaa pöydälle ja myös liikkumiseen. Sängyn lähelle sijoitetaan pistorasioita hyvälle käyttökorkeudelle.

6 Varmista, että makuuhuoneesta on lyhyt matka wc- ja pesutiloihin ja siellä on säilytystilaa vaatteille.

7 WC- ja pesutiloissa on pesuallas, wc-istuin ja suihku. Pesutilan lattian tulee olla samassa tasossa huoneiston muun lattian kanssa, tasoero saa olla korkeintaan 20 mm.

8 WC- ja pesutiloissa on tukikaiteita. WC-istuimen käsituet helpottavat siirtymisiä.

9 WC- ja pesutiloissa lattiamateriaalin on pitävää ja helposti puhdistettavaa. Lattialämmitys kuivattaa tilaa ja vähentää liukkautta. Lattiakaivo sijoitetaan niin, ettei siihen kompastu suihkussa käydessä. Seinän viereen sijoitettava viemäri on toimiva vaihtoehto.

10 WC- ja pesutilojen käyttöä helpottaa pesevä ja kuivaava wc-istuin, automaattihanat ja liiketunnistimella kytkeytyvät valot.

Vinkit on julkaistu TM Rakennusmaailma 7/20 artikkelissa Arkea helpottavat asumisen ratkaisut Asuntomessuilla Tuusulassa.

Lue lisää:

Esteetön asuminen hyödyttää kaikenikäisiä