Jos lämpö karkaa omakotitalossa harakoille ja patterit joutuvat paahtamaan täysillä, voi ikkunaremontti tuoda paitsi parannuksen asumismukavuuteen, myös selvän säästön sähkölaskuun.

Ikkuna- ja oviremontteja toteuttava Lämpölux selvitti ikkunaremontin vaikutusta omakotitalon energiakulutukseen. Erityisesti vanhemmissa asuinrakennuksissa on havaittu, että kustannushyöty on merkittävä.

”Näyttäisi siltä, että jos vanhassa talossa olevat 2-lasiset ikkunat vaihdetaan uusiin, säästöä sähkölaskuun tulee jopa 500 euroa vuodessa”, kertoo Lämpöluxin tekninen johtaja Kyösti Huhtala.

Jos vanhat ikkunat ovat 3-lasiset, on lähtökohta silloin jo parempi ja säästö jää hieman pienemmäksi,

Vedosta ei kannata kärsiä

1980-luvulla rakennettujen talojen ikkunaremontin vuotuisen energiasäästöhyödyn Huhtala on laskenut olevan noin 200–300 euroa. 1990-luvun taloissa hyöty jää hänen mukaansa marginaaliseksi, noin sataseen vuodessa.

Säästölaskelmat ovat suuntaa antavia, eikä niissä ole huomioitu ikkunoiden kuntoa tai eristystä rakenteeseen.

Huhtala muistuttaa, että energiaremontti on myös ajoituskysymys.

”Jos esimerkiksi öljykattila on mennyt rikki, jollakin taloa pitää lämmittää. Silloin on luontevaa satsata energiansäästönäkökulmasta katsottuna edukkaampaan vaihtoehtoon. Sama se on ikkunoissa: jos ikkunat vuotavat tai vetävät, talossa ei voi asua, vaan ne pitää vaihtaa uusiin. Silloin mukana tulee myös energiansäästöhyöty.”

Lue lisää:

Näin valitset oikean ikkunan

Ikkunaremontin voi tehdä talvellakin

Öljylämmittäjät ohjataan energiaremontteihin: Eläkeläisille lasku on iso