Valtion tuki öljylämmityksestä luopumiseen on nostanut ilma-vesilämpöpumppujen suosion jyrkkään kasvuun.

Öljylämmitteisten pientalojen omistajat ovat syyskuun alusta lähtien voineet hakea 4 000 euron avustusta lämmitysmuodon vaihtamiseen ja vanhan öljylämmitysjärjestelmän poistamiseen. Tukihakemukset käsittelevän Pirkanmaan ELY-keskuksen mukaan lähes 70 prosentissa suunnitelluista remonteista öljylämmitys vaihdetaankin ilma-vesilämpöpumppuun.

”Uusissa omakotitaloissa suositaan maalämpöä, mutta vanhan talon saneeraajat valitsevat useimmiten investointikustannuksiltaan edullisemman ilma-vesilämpöpumpun, joka ei edellytä lämpökaivon poraamista”, Daikin Finlandin tuotepäällikkö Jussi Kummu kertoo.

Jussi Kummu muistuttaa, ettei ilmalämpöpumppu voi olla pääasiallinen lämmitysjärjestelmä. Sillä tuetaan talon muuta lämmitysjärjestelmää ja myös tarvittaessa jäähdytetään kesällä. Siksi se ei ole riittävä ratkaisu öljylämmitteisen talon lämmitysjärjestelmän modernisointiin.

”Ilmalämpöpumppu on oikein hyvä laite pienentämään suoralla sähköllä lämpiävän kodin tai kesämökin energiankulutusta. Öljykattilan tilalle taas on valittava lämmönlähde, joka pystyy suoraan kuumentamaan lämmönjakojärjestelmässä kiertävän veden”, Kummu sanoo.

Pelkkä laitteen hankintahinta ei ole valintaperuste

Saneerauskohteisiin sopii sekä maalämpöpumppu että ilma-vesilämpöpumppu. Energiansäästöä syntyy molemmilla ratkaisuilla. Lämpöpumpun hyöty on sitä suurempi, mitä isompi talo ja sen energiankulutus ovat. Lämmön riittävyydestä ei tarvitse huolehtia, jos ilma-vesilämpöpumppu on mitoitettu oikein.

”Uusien ilma-vesilämpöpumppujen vuotuinen lämpökerroin on kolme, eli yhdellä kilowatilla ostettua sähköä lämpöpumppu tuottaa kolme kilowattia lämpöä”, Kummu toteaa.

Hän kehottaa myös miettimään, mikä on talon lämmitysjärjestelmän kymmenen tai viidentoista vuoden kokonaiskustannus.

”Ei kannata arvioida pelkkää uuden laitteen hankintaa, vaan myös sitä rahaa, joka todella menee lämmitykseen”, Kummu muistuttaa.

Viime vuonna yli puoleen uusista rakennuksista asennettiin jonkinlainen lämpöpumppu, ja vanhoihin taloihin niitä asennettiin 10 000.

Lue lisää:

Öljylämmityksen vaihtamiseen tarkoitetulla energia-avustuksella on iso kysyntä