Ilmalämpöpumppu ja kiertoilmatakka auttavat tehostamaan kodin lämmitystä. Lämmityskuluihinkin voi saada säästöä.

Ilmalämpöpumppu löytyy jo monesta vapaa-ajankodista ja pientalosta. Ilmalämpöpumppu kierrättää ilmaa ja tuo kesähelteellä mukaa viilennystä. Yhdessä kiertoilmatakan kanssa ilmalämpöpumppu tuottaa nopeasti lämpöä.

”Ilmalämpöpumpun avulla takan luovuttama lämpö voidaan levittää tehokkaasti laajalle alueelle,” Lämpöykkönen Oy:n myyntijohtaja Tomi Hautakoski kertoo.

Nopean lämmönsaannin lisäksi kiertoilmatakan ja ilmalämpöpumpun yhdistelmällä saa säästöä lämmityskuluihin, kun kodin päälämmönlähteen tuottamaa lämpöä ei tarvitse lisätä.

Kiertoilmatakka tuottaa lämpöä, jota lämpöpumppu tukee

Kiertoilmatakka alkaa tuottaa lämpöä muutamassa minuutissa takkatulen sytyttämisen jälkeen. Takkatulen palaessa kiertoilmatakka imee viileää huoneilmaa takan alaosan kautta. Huoneilma lämpenee kuoren ja takkasydämen välissä ja puhaltaa ulos lämmintä ilmaa takan yläosan aukoista.

Samaan aikaan ilmalämpöpumpun puhallustoiminto levittää lämmintä ilmaa entistä laajemmalle alueelle.

”Uusissa ilmalämpöpumpuissa on nykyään takkatoiminto, joka tunnistaa automaattisesti takan tuottaman lämmön ja alkaa levittämään sitä asuntoon”, Hautakoski kertoo.

Samaan ei päästä perinteisen varaavan takan ja ilmalämpöpumpun kanssa.

”Yhdistelmä ei ole yhtä tehokas kuin kiertoilmatakan kanssa. Varaavan takan haasteena on sen hidas ja pitkään jatkuva lämmön tuottaminen. Kiertoilmatakalla saa nopeammin lämpöä lyhyeksikin aikaa ja lämmön tuottaminen on helpommin hallittavissa”, Conturan maajohtaja Mikko Varjokorpi kertoo.

Edut korostuvat syksyisin ja keväisin

Syksyisin ja keväisin ulkolämpötila voi vaihdella äkillisesti plussalta pakkaselle. Silloin kodin lämpötilaeroja voi tasata kiertoilmatakalla ja ilmalämpöpumpulla. , tehokaksikko pääsee oikeuksiinsa.

”Varsinainen lämmitysjärjestelmä ei välttämättä ehdi reagoida ulkolämpötilan muuttumiseen, joten takalla ja ilmalämpöpumpulla voidaan tasoittaa notkahdusta”, Varjokorpi kertoo.

Eniten yhdistelmästä saa hyötyä, kun kodin päälämmityksen tuottama lämpö on kallista. Esimerkiksi öljy- ja suorasähkölämmiteisiin koteihin kiertoilatakan ja ilmalämpöpumpun yhdistelmä tuo kustannussäästöä.

Jotta lämmin ilma leviäisi mahdollisimman laajalle alueelle, ilmalämpöpumppu on asennettava avaraan tilaan takan läheisyyteen.

”Ilmalämpöpumppu ei saa olla kuitenkaan liian lähellä takkaa, vaan sellaisen etäisyyden päässä, että se levittää vielä tehokkaasti takan tuottamaa lämpöä. Näin saadaan hyödynnettyä lämpö tehokkaimmin. Kun ilmalämpöpumppu ei ole liian lähellä tulisijaa, se myös kytkeytyy lämmittämään aikaisemmin takkatulen sammuttua”, Hautakoski sanoo.

Kiertoilmatakan on oltava sopivan kokoinen lämmitettävälle alalle. Pieneen tilaan asennettu isotehoinen takka voi aiheuttaa nopeasti tukalat oltavat ja nostaa hien pintaan.

Lue lisää:

Pidä ilmalämpöpumppu energiatehokkaana talvella