Ilmalämpöpumppua ei voi asentaa taloyhtiöissä ilman taloyhtiölle tehtyä muutostyöilmoitusta.

Kuumat kesäpäivät saavat kaipaamaan viilennystä, ja moni laittaakin hankintalistalle ilmalämpöpumpun. Taloyhtiössä sen asentaminen ei olekaan ihan mutkatonta. Jos osakas haluaa asentaa ilmalämpöpumpun, täytyy hänen tehdä taloyhtiölle ensin muutostyöilmoitus, muistuttaa Isännöintiliitto.

Ilmoitus täytyy tehdä kaikista sellaisista remonteista tai muutoksista, jotka koskevat talon rakenteita tai vaikuttavat julkisivun ulkonäköön. Ilmalämpöpumppua asennettaessa laitteistoa asennetaan sekä asunnon sisälle että esimerkiksi parvekkeelle, ja asennustyössä täytyy porata ulkoseinän rakenteita.

”Ilmoittaminen liittyy kunnossapitovastuuseen, joka jakautuu osakkaan ja taloyhtiön välillä. Taloyhtiö vastaa rakenteiden, kuten ulkoseinän kunnosta. Siksi siihen vaikuttaviin töihin tarvitsee aina yhtiön luvan”, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Laura Lithenius sanoo.

Yhdenvertainen kohtelu

Taloyhtiöissä suhtaudutaan ilmalämpöpumppuihin eri tavoin, eivätkä kaikkien taloyhtiöiden hallitukset anna ilmalämpöpumpuille asennuslupaa.

”Hallituksen täytyy päätöksissään pohtia asiaa koko taloyhtiön kannalta. Ilmalämpöpumpusta voi esimerkiksi tulla kondenssivettä, joka talon rakenteisiin päästessään aiheuttaa vaurioita”, Lithenius havainnollistaa.

Lupa ei välttämättä  heliä parissa päivässä, vaan sitä täytyy varautua odottamaan. Hallitus voi joutua selvittämään lupa-asioita esimerkiksi paikkakunnan rakennusvalvonnalta.

Kun taloyhtiö antaa asentamiselle luvan, täytyy asennustyötä valvoa. Näin taloyhtiö varmistuu siitä, että asennus on tehty oikein.

Lue lisää:

Näin asennat ja huollat ilmalämpöpumppua oikein

TM-Vertailu: Viisi uutta 9-sarjalaista ilmalämpöpumppua