Milloin puhdistit viimeksi ilmalämpöpumpun suodattimet? Siitepöly- ja katupölykauden alkaessa ilmalämpöpumpun sisäyksikkö on hyvä puhdistaa, jos se on jäänyt talvikaudella tekemättä.
Ilmalämpöpumpun sisäyksikön suodattimet on puhdistettava sitä useammin, mitä enemmän ilmassa on epäpuhtauksia.
”Jos pumppu on talvikaudella koko ajan käytössä, on imuria hyvä käyttää kahden viikon välein, mutta vähintään kerran kuukaudessa”, lämpöpumppuasiantuntija, Daikinin tuotepäällikkö Jussi Kummu kertoo.
Tavallisen olohuoneen koko ilmamäärä voi kiertää lämpöpumpun suodatinten läpi vähintään viisi–kuusi kertaa tunnissa.
Kummun mukaan ilmalämpöpumpulla voikin olla suuri vaikutus sisäilman laatuun. Siitepölyallergioista ja katupölystä kärsivissä perheissä kannattaa kuitenkin harkita erillisen ilmanpuhdistimen hankkimista.
”Ilmalämpöpumpun suodattimet kannattaa puhdistaa useammin varsinkin keväällä, kun katupölyä ja siitepölyä on ilmassa paljon. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kaupungeissa pienhiukkasten määrät ilmassa ovat suurimmillaan maalis–huhtikuussa”, Kummu kertoo.
Jos puhdistusta ei tee säännöllisesti, voivat likaiset suodattimet heikentää lämmitys- ja jäähdytystehoa ja aiheuttaa sisäilmaan ylimääräisiä hajuja. Myös suodatinten ilmanpuhdistusteho heikkenee niiden likaantuessa.
Näin puhdistat ilmalämpöpumpun suodattimet itse
Ilmalämpöpumpun säännöllinen puhdistus on helppo tehdä itse. Suodatinten puhdistamiseen tarvitaan vain imuri, lämmintä vettä ja pesuainetta.
1 Avaa sisäyksikön etupaneeli ja vedä suodattimet ulos.
2 Imuroi suodattimet varovaisesti puhtaaksi.
3 Jos pöly on rasvaista eikä irtoa imurilla, pese suodattimet haaleassa vedessä, jossa on hieman neutraalia pesuainetta.
4 Anna suodatinten kuivua varjoisassa paikassa.
5 Pyyhi lämpöpumpun pinnat nihkeällä liinalla ja asenna suodattimet takaisin.
Tarkemmat mallikohtaiset puhdistusohjeet löytyvät laitteen käyttöohjekirjasta.
Laadukkaammissa ilmalämpöpumpuissa on erilaisia lisäsuodattimia, jotka puhdistetaan yleensä puolen vuoden välein. Esimerkiksi Daikinin laitteissa käytetään hajuja poistavaa fotokatalyyttista titaaniapatiittisuodatinta sekä antibakteerista hopeapartikkelisuodatinta. Ne irrotetaan samalla tavalla kuin tavallinen ilmansuodatin, jonka jälkeen suodattimista imuroidaan ensin irtonainen pöly. Sen jälkeen suodattimia liotetaan haaleassa vedessä 10–15 minuuttia ja niiden annetaan kuivua.
Lämmönsiirtokennoston herkästi vioittuvia lamelleja ei sen sijaan kannata mennä huoltamaan itse, vaan niiden puhdistaminen kannattaa teettää ammattilaisella 2–5 vuoden välein. Puhdistustarve riippuu käyttöolosuhteista; esimerkiksi keittiöön sijoitetun lämpöpumpun kennoihin voi kertyä rasvaa, joka lisää puhdistustarvetta.
Lue lisää:
TM on testannut lämpöpumppuja jo yli 10 vuotta: Lue testit digilehden kautta!
Näin asennat ja huollat ilmalämpöpumppua oikein
Muista myös nämä
Puolen vuoden välein: Puhdista mahdolliset lisäsuodattimet (fotokatalyyttinen titaaniapatiittisuodatin ja antibakteerinen hopeapartikkelisuodatin). Imuroi ensin suodattimesta irtonainen pöly ja liota sen jälkeen suodattimia haaleassa vedessä 10-15 minuuttia.
Kolmen vuoden välein: vaihda lisäsuodattimet uusiin.
Olosuhteiden mukaan 2–5 vuoden välein: Tilaa asentaja huoltamaan laite ja puhdistamaan lämmönsiirtokennot.
Meillä on kuvan kaltainen (Gree) sisäyksikkö. Ei voida sanoa että siinä on suodatin, sillä kyseessä on vain melko tiheä verkko.
Ilma pitäisi suodattaa aidosti Ennen kuin se käy puhaltimen ja kennoston läpi, muuten tosiaan pitää maksaa ammattilaisille parin vuoden välein 300 euron puhdistus, jolloin hinta/hyötysuhde nollautuu.
Käytän itse asentamaani 20 millin suodatinta ennen ilman sisäänottoa välttääkseni puhaltimen ja kennoston rasvapölyttymisen, joka johtaisi aikanaan homehtumiseen.
(Ovatko lisäsuodattimet KGB salaisuuksia, kun tässäkin neuvotaan vain tyhjää reiällistä kuppia tyhjentämään?)
TM testasi kyllä ja oli tarkoitus ostaa hyvillä suodattimilla oleva, mutta puolen vuoden kuluttua mallit olivat jo vaihtuneet.
Kuka kiinalainen näitä härveleitä suunnittelee?
Hienoa jos suodattimien puhdistamisella pärjää useamman vuoden. Mutta esimerkiksi nyt 5 vuoden jälkeen ilmalämpöpumpun kierrättämä ilma on todella tunkkaista. Laitoin pumpun kiinni eikä enää ongelmaa, nyt vaan odotellaan pumpun houltajaa paikalle.