Ilmalämpöpumpun avulla voi säästää lämmitysenergiaa parhaimmillaan jopa yli 50 %. Ilmalämpöpumpulla saat myös helpotusta kesän helteisiin.

Uusien rakennusten lämmitysenergian tarve pienenee jatkuvasti. Vanhoissa, paljon energiaa kuluttavissa rakennuksissa on järkevää miettiä lämpöpumpputekniikan kehityksen tuomaa energiasäästömahdollisuutta.

Kun valitset ilmalämpöpumpun, mieti haluatko lämmitysteholtaan vai hyötysuhteeltaan hyvän pumpun. Jos haluat molempia, on yleensä hankittava kaksi eri pumppua. Pakkasella pumpusta pitää saada lämmitystehoa, jotta pirtissä ei tarvitse palella. Suuremmilla kompressoreilla varustetut pumput tuottavat enemmän lämpöä, mutta myös maksavat olennaisesti enemmän ja usein toimivat hieman pienempiä pumppuja huonommalla hyötysuhteella.

Pumppuja kuitenkin markkinoidaan pääasiassa hyötysuhteiden perusteella, eli COP-arvoilla (hyötysuhteella optimiolosuhteissa), tai SCOP-arvoilla (vuotuisella hyötysuhteella). Suomessa ulkoilman lämpötila on +7 ja -7°C välillä suurimman osan koko lämmityskaudesta. Sen vuoksi tätä ulkoilman lämpötila-aluetta painotetaan vertailun pisteytyksessä kaikkein eniten.

Ilmalämpöpumpun lämmitystehon tarve

Ilmalämpöpumpun mitoituksessa pitää huomioida talon lämmitysenergian tarve. Vanhemmat ja hatarammat tilat kaipaavat tehokkaamman pumpun, kuin uudet ja tiiviit rakennukset.

Lämmitystehon tarpeeseen vaikuttavat paitsi rakennuksen ja ilmanvaihdon lämpöhäviöt, niin myös muiden laitteiden tuottama hukkalämpö. Lämpöpumppua hankittaessa pitää miettiä myös, kuinka paljon rakennuksen lämmöntarpeesta lämpöpumpulla halutaan kattaa.

Laskelmaesimerkkimme, 2018 RET-talon energiantarve pyörii 70–110 W paikkeilla/m2, riippuen missä talo sijaitsee. Usein ilmalämpöpumpun valinnassa teholuokkana käytetään laskennallisesti n. 65 W/m2. Lisähaasteita aiheuttaa lämmön levittäminen huoneiston kaikkiin tiloihin.

Jos lasketaan lämmitystehoa per neliö, niin TM Rakennusmaailman tekemän 9-sarjalaisten ilmalämpöpumppujen vertailun tehokkaimmalla pumpulla (-15 °C=4,875 kW) 147 m2 RET-asunnolle jää 33 W/m2 -15°C pakkasessa. Heikoimman lämmitystehon (3,466 kW) antavalla pumpulla saadaan n. 23 W/m2. Pakkasen kiristyessä pumppujen lämmitystehot putoavat. Nämä seikat huomioiden lämpöpumpun ostajan tulisikin ymmärtää, että näillä 9-sarjalaisilla ilmalämpöpumpuilla ainoastaan kevennetään 147 m2 RET-talon päälämmitysjärjestelmän kuormaa.

Vaikka valmistajat ja maahantuojat ilmoittavatkin pumppujensa soveltuvan jopa 100–140 m2 suuruisiin tiloihin saakka, niin tuossa kokoluokassakin pakkasen kiristyessä lämpöpumpuilla kyetään kattamaan asuntojen sähköpatterien tarvitsemasta energiantarpeesta n.30% ja todella kirpeillä keleillä vain n.10-15%.

Suurin osa lämmityskaudesta on kuitenkin lämpötilaltaan olennaisesti tuon -15°C lämpötilan alapuolella. Lämmityskauden keskilämpötila Suomessa pyörii hyvin lähellä nollaa. Sen vuoksi näillä 9-sarjalaisilla ilmalämpöpumpuilla katetaan suuri osa ns. ”normitalon” lämmitysenergian tarpeesta myös vanhemmissa rakennuksissa.

Lue lisää:

Ilmalämpöpumpun puhdistaminen on hyvä tehdä nyt

TM on testannut lämpöpumppuja jo yli 10 vuotta! Lue testit digilehden kautta

Ilmalämpöpumpulla jäähdyttäminen ei maksa paljon: ”Kesäiseen jäähdyttämiseen kuluu vain joitakin euroja”