pakkashalli

Sisällä tarkennee, vaikka lasin takana olisi 20 astetta pakkasta. MTT Vakolan pakkashallissa lämpötilaa voidaan säätää 40 asteen pakkasesta 55 asteen helteeseen. Hallin oloja ja mittauksen kulkua tarkkaillaan valvontahuoneessa.


Ilmalämpöpumput vertailussa:

• Gree Artful 12
• IVT Nordic Inverter 12 GR-N
• Mitsubishi Electric Kirigamine+ MSZ-FD35VAH
• Panasonic Flagship HE12GKE
• Technibel Techno GRF128R51
• Toshiba RAS-13S-ND


TM Rakennusmaailman uusi ilmalämpöpumppuvertailu ilmestyy 1.7. numerossa 5E. Se on jatkoa tälle viime vuoden lopulla tehdylle vertailulle, jossa tutkimme ns. 12-sarjan pumppuja. Eniten Suomessa myydään kuitenkin pienempiä, 9-sarjan ilmalämpöpumppuja, joita tässä uudessa vertailussa on mukana kuusi kappaletta.

Ilmalämpöpumput ovat yksi kuumimmista puheenaiheista, kun talojen lämmityksessä pyritään säästämään energiaa.

Suosiota kuvaa se, että asennusliikkeiden tilauskirjat ovat täynnä varauksia kuukausiksi eteenpäin. Tutkimme perusteellisesti joukon ilmalämpöpumppuja selvittääksemme, onko suurelle suosiolle perusteita.

Kutsuimme MTT:n kylmälaboratorioon kuusi uutta ja suhteellisen tehokasta ilmalämpöpumppua vertailuun, jossa selvitimme niiden taloudellisuutta ja suorituskykyä. Päällimmäisinä mielenkiinnon kohteina olivat paljon puhutut COP-kertoimet eli energiatehokkuus ja lämpöenergian tuotto.

Lisäksi edellisistä johtamalla saatava energiansäästö tai säästöpotentiaali osoittautui aivan mainioksi uudeksi työkaluksi ilmalämpöpumppujen arviointiin. Kouriintuntuva käsitys siitä, minkälaisia säätöjä ilmalämpöpumpulla todella voi saavuttaa, saattaa vahvistaa entisestään luottamusta ilmalämpöpumppuihin.

Vertailun ilmalämpöpumput olivat kaikki nk. 12-sarjan laitteita, mikä tarkoittaa noin 3,5 kW:n kokoluokkaa. Ne soveltuvat hyvin suhteellisen kookkaidenkin omakotitalojen ja asuntojen energiaa säästäviksi lämmöntuottajiksi.

Kuluttajan on vaikea saada käsitystä ilmalämpöpumpun kokoluokasta tai tehosta, jos laitteen ilmoitetaan olevan esimerkiksi 9- tai 12-sarjan laite, jotka ovat yleisiä esimerkiksi omakotitalokäytössä.

Tässä vertailussa olevat ilmalämpöpumput ovat nk. 12-sarjalaisia, mikä ilmaisu ei anna minkäänlaista käsitystä teholuokasta suomalaiselle, metrijärjestelmässä kasvaneelle.

Luku 12 viittaa laitteen tuottamaan lämpöenergian määrään, mikä tarkoittaa 12 000 Btu’a (British termal unit, 1000 Btu = 0,293 kWh ja 1 Btu = 1,054 J). Laitteiden teholuokkaa ilmoitettaessa Btu-arvosta on nollat vain jätetty virtaviivaisuuden vuoksi pois.

Vertailussa olleiden ilmalämpöpumppujen asennuksia seuraamalla ja samalla maahantuojien ”hoviasentajia” jututtamalla saimme kokoon luotettavan asennuksen periaatteet. Asennuksen kannalta on tärkeää, että määrätyissä työvaiheissa käytetään erikoistyökaluja sekä erityisiä varmistus- että tarkistusmenetelmiä ja laitteita.

Ilmalämpöpumpun asennuksen ehkä kriittisin toimi on kylmäaineputkien liittäminen sisä- ja ulkoyksikköön. Liitosten tulee olla tiiviit ja pitävät. Suurin osa turhista huoltokäynneistä johtuu juuri vuotavista liitoksista.

Ilmalämpöpumppujen vertailussa olemme keskittyneet mitattaviin ominaisuuksiin. Mittaukset on tehty laboratorio-oloissa. Laitteiden käyttöä yleensä, erikoisominaisuuksia tai teknisiä hienouksia ja niiden toimivuutta emme näin ollen tohdi arvostella.

Arvostelussa on mukana kuusi ominaisuutta, jotka kaikki perustuvat mittaustuloksiin. Lämmityksen energiatehokkuudelle on annettu eniten painoarvoa, sillä juuri energiatehokkuus asettaa laitteet parhaiten paremmuusjärjestykseen COP-lämpökertoimien suhteen.

Kaikki vertailussa olleet ilmalämpöpumput täyttävät toki tehtävänsä ja synnyttävät käytettäessä säästöä lämmityskuluissa. Jos arvostelussa on saavutettu useampi sama yleisarvosana ne ovat aakkosjärjestyksessä.

Arvosanataulukkoa voi tarkastella ja käyttää omien tarpeiden mukaan muuttamalla painoarvoja tai jättämällä jonkin ominaisuuden kokonaan huomiotta. Tällöin pistemäärät ja paremmuusjärjestyskin saattavat muuttua.

Vertailumme rohkaisevien tulosten perusteella kannustamme kaikkia, joille ilmalämpöpumppu soveltuu, tekemään päätöksen pikimmiten. Ilmalämpöpumppu kannattaa hankkia nyt viivyttelemättä, muuten ei pääse mukaan säästämään lämmitysenergiaa.

Lue vertailusta tarkemmin TM Rakennusmaailman numerosta 8/08, joka ilmestyy 10.12.