Hyvälaatuiset hienosuodattimet nappaavat katu- ja siitepölyn lisäksi myös terveydelle haitallisia pienhiukkasia. Ilmanvaihdon suodattimet olisi hyvä vaihtaa vähintään 1–2 kertaa vuodessa.

Ilmanvaihdon suodattimien tehtävänä on poistaa sisään tulevasta ulkoilmasta epäpuhtauksia, kuten katu- ja siitepölyä sekä pienhiukkasia, joita syntyy liikenteestä ja puunpoltosta. Jos suodattimia ei vaihdeta säännöllisesti, ne likaantuvat, eivätkä päästä sisään riittävästi raitista ilmaa. Siksi ne olisi hyvä vaihtaa vähintään 1–2 kertaa vuodessa. Ihanteellinen ajankohta suodattimien vaihdolle on keväisin ennen pahinta siitepölykautta ja alkusyksystä sen jälkeen.

Puhtaat, hyvälaatuiset suodattimet helpottavat erityisesti allergikkojen oloa. Riittävä vaihtoväli riippuu rakennuksen sijainnista. Esimerkiksi vilkas liikenne ja runsaasti siitepölyä tuottavat puut vauhdittavat suodattimien likaantumista.

Muistisääntönä voi käyttää vaikka ikkunanpesua. Jos ikkunat on tapana pestä kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä, on ilmanvaihdon suodattimien vaihto hyvä ajoittaa samaan aikaan.

Kuitujen pieni sähköinen varaus lisää suodatustehoa

Suurimmassa osassa suomalaiskodeista on painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto. Niissä suodattimet vaihdetaan ulkoseinään, ikkunankarmiin tai puiseen tuuletusluukkuun asennettuihin venttiileihin. Suodatinkankaan voi kiinnittää myös tuuletusikkunaan, jossa on hyönteisverkko tai säleikkö.

Täysin koneellinen ilmanvaihto löytyy joka neljännestä kodista, lähinnä 2000-luvulla rakennetuista taloista. Niissä vaihdettavat suodattimet sijaitsevat ilmanvaihtokoneen sisällä, eivät asunnon tuloilmaventtiileissä.

Ilmanvaihdon suodattimien välillä on laatueroja, joten suodatinluokkaan kannattaa kiinnittää huomiota. Se kertoo suodatustehoon vaikuttavista ominaisuuksista, kuten materiaalin laadusta ja tiheydestä. Suodatinluokan voi tarkistaa tuotepakkauksesta. Valmistajan luotettavuutta voi myös arvioida.

”Heppoisempien suodattimien suodatuskyky voi olla hyönteissuojan luokkaa. Hienojakoiset hiukkaset menevät niiden materiaalista läpi. Hintaero erilaatuisten suodattimien välillä on olematon, mutta vaikutus sisäilman laatuun on todella suuri”, muistuttaa Terveysilman myyntipäällikkö Markus Mäkinen.

Hyvät hienosuodattimet estävät katu- ja siitepölyn lisäksi myös pienhiukkasten kulkeutumista sisään. Esimerkiksi F7-luokan hienosuodattimet nappaavat lähes kaikki yli 0,4 mikrometrin kokoiset hiukkaset. Pienhiukkasilla tarkoitetaan halkaisijaltaan alle 2,5 mikrometrin kokoisia partikkeleita.