Ilmanvaihto toimii parhaiten, kun ilmanvaihtokanavat on huollettu säännöllisesti. Ilmanvaihtokanavien nuohous kuuluu omakotitalon tärkeisiin huoltotoimiin.

Ilmanvaihtokanavien puhdistus suositellaan tehtäväksi omakotitaloissa noin kymmenen vuoden välein. Huoltoväliin vaikuttavat paitsi elinolosuhteet, eli huonepölyn määrä, myös ilmanvaihdon tyyppi: koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihtokone, pelkkä poistoilmanvaihto tai painovoimainen ilmanvaihto.

Pekka Kärkkäinen T:mi Uudenmaan iv-nuohouksesta muistuttaa, että ilmanvaihtokanavien nuohous on vain osa huoltotyötä. Samalla kannattaa tehdä myös ilmanvaihtokoneen tarkistus, puhdistus sekä ilmanvaihtojärjestelmän säätö. Näin tulee varmistettua, että järjestelmä toimii oikein.

Kärkkäisen mukaan ilmanvaihtojärjestelmän optimaalisella säädöllä on tärkeä rooli paitsi asumismukavuudessa, myös jopa talon rakenteiden kosteusrasituksessa. Oikein säädetty ilmanvaihto säästää myös energiaa.

Kanavien desinfiointi vain tarvittaessa

Osa palveluntarjoajista sisällyttää ilmanvaihtojärjestelmän puhdistustarjoukseen myös kanaviston desinfioinnin. Pekka Kärkkäisen mielestä se on tarpeellista, jos ilmanvaihtokanavisto on ollut pitkään pois päältä ja sinne on mahdollisesti kerääntynyt pinttyneitä epäpuhtauksia tai kosteuden ansiosta jopa kasvustoa.

Normaalissa käytössä kanavistoon kerääntyy yleensä vain huonepölyä, sillä toiminnassa oleva kanavisto pysyy kuivana ilmavirtauksen ansiosta ja tuloilma on suodatettua, joten talon ulkopuolelta ei kanaviin pääse epäpuhtauksia. Puhdistuskemikaalien ruiskuttaminen ilmanvaihtokanaviin vaikuttaa aina kuivumisvaiheessa sisäilman laatuun.

Edellä luetellun tuotepaketin tapauksessa on kuvaavampaa puhua pelkän nuohouksen sijaan koko ilmanvaihtojärjestelmän puhdistuksesta ja säädöstä.

Ilmanvaihto kuntoon

Esimerkissämme puhdistustyön kohteena on kaksikerroksinen 120-neliöinen omakotitalo, jossa on lämmön talteenotolla varustettu koneellinen ilmanvaihto. Tulo- ja poistoilmaventtiilejä talossa on 14. Lue esimerkkikohteemme ilmanvaihdon kunnostuksesta lisää digilehdestä.

Lue lisää:

Asenna itse: Korvausilmaventtiili tehostaa vanhan talon ilmanvaihtoa

Ilmanvaihtojärjestelmä pitää huoltaa säännöllisesti: Pelkkä suodattimien vaihto ei riitä