Ilma-vesilämpöpumppujen kysynnän kasvaa ja Suomessa 50 prosentin kasvuvauhdilla. Myös Euroopassa siirrytään vauhdilla energiaa säästäviin lämpöpumppuihin.

Siirtymä energiaa säästäviin lämpöpumppuihin kiihtyy Euroopassa. Erityisen nopeasti lisääntyy vesikiertoisiin lämmitysjärjestelmiin tarkoitettujen ilma-vesilämpöpumppujen kysyntä, joita käytetään Suomessa sekä uudisrakennuksissa että vanhojen sähkö- ja öljykattiloiden korvaamiseen.

Lämpöpumppuvalmistaja Daikin uskoo keskimääräisen vuotuisen kasvun nousevan 20 prosenttiin koko Euroopassa. Suomessa kasvuvauhti on tänä vuonna yli 50 prosenttia.

Ilma-vesilämpöpumppujen suosioon monta syytä

Vesikiertoisten lämmitysjärjestelmien lämmönlähteenä käytettävien ilma-vesilämpöpumppujen toimitukset lisääntyvät Suomessa tänä vuonna pitkälti yli 50 prosenttia. Kaikkiaan lämpöpumpuilla tuotetaan vuositasolla 13 TWh lämpöenergiaa, josta 9 TWh saadaan rakennuksia ympäröivästä ilmasta ja maasta sekä ilmanvaihdon hukkalämmöstä.

”Ilma-vesilämpöpumppujen suosion kasvuun on lukuisia syitä. Tekniikan kehittyminen on tehnyt laitteista yhä houkuttelevampia, ja niiden investointikustannus kohtuullinen, kun käyttöönotto ei vaadi energiakaivon poraamista. Suomessa myös öljylämmityksestä luopuville tarkoitetut tuet ovat lisänneet kysyntää”, lämpöpumppuja suunnittelevan ja valmistavan Daikinin Suomen toimitusjohtaja Orkan Durmaz kertoo.

Nyt eletään lämpöpumppuasennusten sesonkia ja Daikinin Euroopan varastoilta lähtee noin 71 000 toimitusta päivässä.

Suomessa kasvua jopa 50 prosenttia

Suomessa ilma-vesilämpöpumppujen myynti kasvoi Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry:n mukaan viime vuonna yli 24 prosenttia. Tälle vuodelle SULPUn toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen ennakoi yli 50 prosentin kasvuvauhtia. Energiaa säästäviä ilma-vesilämpöpumppuja asennettiin viime vuonna lähes 8000 kappaletta.

”Suomessa lämpöpumput tuottavat vuositasolla 13 TWh lämpöenergiaa, josta 9 TWh saadaan rakennuksia ympäröivästä ilmasta ja maasta sekä ilmanvaihdon hukkalämmöstä. Tämä tuotanto lisääntyy vuosittain 1 TWh vauhdilla”, Jussi Hirvonen sanoo.

Lämpöpumppujen merkitystä Suomen energiankulutukselle voi verrata siihen, että Olkiluodon kahden ydinvoimalaitosyksikön sähköntuotanto vuonna 2020 oli 14,6 TWh.

Daikin arvioi, että Euroopassa asennetaan tänä vuonna miljoona lämpöpumppua, ja vuoteen 2030 mennessä vauhti kasvaa neljään miljoonaan lämpöpumppuun vuodessa. Tämä tarkoittaisi, että joka kolmas asennettu lämmitysjärjestelmä olisi lämpöpumppu.

Lue lisää:

Ilma-vesilämpöpumppu puolitti omakotitalon sähkölaskun