Harvia infrapunasauna laite

Onko infrapunasauna sauna vai ei? Jos on tai ei ole, miten se toimii ja mitä hyötyä siitä on? Kannattaisiko ehkä hankkia?

Näistä yritimme ottaa selvää rakentamalla ”saunan” ja kokeilemalla sitä monen henkilön voimalla.

Tekniikan Maailman pienempi koesauna, jonka mitat ovat 110 cm x 200 cm, muutettiin infrapunasaunaksi. Kiuas vietiin pois. Seinille asennettiin kahdeksan säteilijää: kummallekin päätyseinälle yksi säteilijä, oviseinälle kaksi ja vastakkaiselle pitkälle seinälle neljä. Jonkinlaisena suunnittelunyrkkisääntönä voi pitää sitä, että säteilijät sijoitetaan ympäri tilaa 50–60 sentin välein. Lauteet korvattiin rottingista tehdyllä kiikkustuolilla. Ohjauspaneeli asennettiin saunatilaan, joten sen sisäinen termostaatti korvasi erillisen lämpötila-anturin.

Kun infrapunalaite käynnistettiin, syttyi tilaan rauhallisen punainen valaistus, joka toi mieleen kaikenlaista. Lämpövaikutus alkoi heti ja olo tuntui miellyttävältä. Tilan lämpötila kohosi vähitellen ja hikoilu alkoi.

Korkein lämpötila on rajoitettu lukemaan +50 °C ja pisin päälläoloaika 60 minuuttiin. Tällä varmistetaan, ettei lämpökäsittelyyn nukahtanut henkilö kuivu liikaa. Kun lämpökäsittelyn jälkeen otti suihkun ja nautti juomaa – sitä on hyvä nauttia myös käsittelyn kestäessä – olo tuntui rentoutuneelta ja selvästi virkistyneeltä.

Samanlaisia tuntemuksia oli kaikilla lämpökäsittelyn saaneilla. Hikoilun määrä oli kuitenkin hyvin henkilökohtaista. Lämpökäsittelyn miellyttävyydestä oltiin yhtä mieltä. Samoin siitä, ettei kyseessä ole sauna. Kiuas ja löylyn heitto puuttuvat.

Yksimielisesti todettiin myös, että äkkinäinen pimeys ajan loputtua tai säätölämpötilan saavutettua oli epämiellyttävää. Tästä onneksi pääsee kytkemällä valaisimen tai pari ohjauskeskuksessa niitä varten oleviin liittimiin.

Syvemmät terveysvaikutukset ja mahdollisen laitteiston hankinnan kannattavuus jääköön kunkin itsensä tutkisteltavaksi.

Lue lisää TM Rakennusmaailman numerosta 3/08