Kun puukiukaan kerrotaan lämmittävän saunan puolessa tunnissa ja sille annetaan kymmenen vuoden takuu, se kuulostaa ihmeelliseltä.

’Minä olisin antanut pidemmänkin takuun, mutta rahoittajat eivät suostuneet – pitäisihän näitä kiukaita saada myytyäkin”, toimitusjohtaja Christian Juup naureskelee. Sen lisäksi hän kertoo kehitelleensä pistämätöntä mainosideaa: osta meiltä kiuas, niin lupaamme seuraavan puukiukaan ostosta lapsenlapsellesi reilusti rabattia.

Tuotteeseen siis luotetaan kuin vuoreen. Kuulemma edelleen on käytössä kiukaita, jotka on tehty 1970-luvulla. Eräs asiakas lähetti kuvan edelleen käytössä olevasta kiukaasta, jonka Chris­tian tunnisti valmistetuksi ennen vuotta 1958 – siitä kun puuttuivat tukijalat, jotka tuona vuonna lisättiin kiukaaseen.

Himosaunojan kehittämä

Juup-kiukaiden tarina alkoi 1950-luvulla, kun diplomi-insinööri ja intohimoinen saunoja Gösta Juup kaipasi ratkaisua jokapäiväiseen saunomisongelmaansa. Göstalla kun oli tapana saunoa jopa kolme kertaa päivässä – aamulla ennen töihin lähtöä, töistä tultua ja illalla ennen yöpuulle menoa.

Suurin ongelma näin useasti saunovalle Göstalle oli lämmitysaika. Perinteinen kiuas vaati useam­man tunnin ennen kuin oli löylyvalmis. Göstan mielestä markkinoilla olevista kiukaista ei myöskään saanut tarpeeksi erilaisia löylyjä. Jokaisella kiukaalla oli omanlaisensa löylyt, jotka eivät välttämättä miellyttäneet kaikkia perheenjäseniä. Toiset kun tykkäävät napakoista ja toiset hennommista löylyistä.

Kun monen vuodenkaan etsinnän jälkeen ei markkinoilta tuntunut löytyvän kiuasta, joka tyydyttäisi näitä tarpeita, päätti Gösta istua itse piirustuspöydän äärelle. Lukuisten prototyyppien ja lukemattomien saunassa vietettyjen tuntien jälkeen alkoi ensimmäinen “Juupin kiuas” hahmottua.

Nyt kiukaita valmistava Ab Juup Oy on pojanpojan Christianin käsissä. Göstan kiukaaseen perustuvan mallin teollinen valmistus alkoi vuonna 2019, mutta tuotekehitykseen käytettiin monta vuotta sitä ennen.

Kiukaaseen saattoi törmätä viime kesänä Lohjan Asuntomessuilla. Johtuneeko kiukaan korkeudesta – Juup on 140 cm korkea – vai sen kahdesta luukusta ja yläpäässä olevasta kivipadasta, mutta ensi kertaa Juupin näkevälle saattaa hyvinkin tulla mieleen perinteinen kertalämmitteinen pönttömallinen ja luukullinen kiuas. Puukiukaan kivipataan mahtuu enimmillään 65 kg kiviä, koosta riippuen. Puut ladataan kiukaaseen yläluukusta ja sytytetään alaluukusta. Sen alapuolella on vielä tuhkaluukku ja vedonsäätö tavanomaiseen tapaan.

puukiuas

Hormiliitäntä voi olla joko kivipadan keskeltä suoraan ylös tai sivusta seinälle. Kiviä pataan mahtuu enimmillään 65 kg. Pata on kovera, joten kaikki löylyvesi kerääntyy sen keskelle, jollei ehdi höyrystyä heti. Löylyä tulee pitkään.

Lämpiää nopeaa nopeammin

Christian Juupin kesämökki sijaitsee Turun Kakskerrassa. Kiukaan toimintaan pääsee käytännössä tutustumaan siellä, ja useampi hankkimista suunnitellut onkin kuulemma käynyt siellä saunomassa. Kaikki kokeilijat ovat myös kiukaan tilanneet. Tällä kertaa saunominen jää väliin, mutta koelämmitys tehdään.

Saunan lämpötila on ennen lämmityksen aloittamista lattian tasalla 15 astetta ja kivipadan tasalla 16 astetta. Saunan ilmanvaihto on järjestetty yksinkertaisesti – seinässä tulipesän lähellä on tiilenkokoinen reikä, poistoilmalle ei ole erikseen reittiä savuhormin lisäksi.

Kyseessä oleva Juup on prototyyppi, mutta se ei poikkea tuotantomallista juurikaan – luukkujen kahvoissa on hieman eroa ja vaipan yläosan peitteessä on niittikiinnitykset, joita tuotantomallissa ei ole. ”Jätettiin pois, kun ne vähän napsuvat lämpölaajenemisen vuoksi”, Christian kertoo.

Hän heittelee kiukaaseen yläluukusta joukon klapeja – tekisi mieli sanoa ”kourallisen”, sillä paljon niitä ei tule, ohjeen mukaan sytytyspanoksen koko on 5,5 kg – ja rutistaa joukkoon muutaman sivun sanomalehteä. Alaluukku auki, ja siitä sanomalehteä sisään. Sitten vain sytytetään. On kosteaa, kiuas ehkä vähän yskii mutta alkaa muutaman kymmenen sekunnin kuluttua vetää kohisemalla. Christian katsoo kelloa. Viimeistään puolen tunnin kuluttua saunan pitäisi olla kuuma. Onko se tosiaan niin nopea?

On se. Puuta ei ole tarvinnut lisätä juuri lainkaan, ja kahdenkymmenen viiden minuutin kuluttua lämpötila on 75 asteessa. Hyvin voisi saunoa. Ainoa ongelma tässä löylyhuoneessa on lat­tian­tasan suora yhteys ulos, joka tuo vedontunteen ja kerrostaa lämpöä melkoisesti. Mutta se ei ole kiukaan vika.

Lämpökamera näyttää että muutama minuutti sytyttämisen jälkeen kivipadan lämpötila on noussut 130 asteeseen. Vaipan lämpötila on 25 astetta. 10 minuuttia sytyttämisen jälkeen lämpötilat ovat nousseet 180 asteeseen.

Vankka rakenne

Rakenteeltaan Juup on hyvin yksinkertainen. Käytännössä se on suora putki, jonka alapäässä on arina ja yläpäässä kivipata. Pata on pohjastaan kovera. Kun siihen ladotaan kehittäin eri kokoisia kiviä, saadaan erilaisia löylyjä – ulkokehältä suurista kivistä ärhäköitä, keskeltä pienistä kivistä pidempään kestäviä lempeämpiä. Puukiukaan runko on kolmen millimetrin paksuista hiiliterästä, mikä selittää pitkän takuun.

Kiuas on tyyppitestattu standardin EN 15821:2010 mukaisilla testausmenetelmillä. Sen nimellisteho on 41,3 kW ja lämmöntuotto löylyhuoneeseen hiukan alta 30 kW. Aivan pieneen saunaan sitä ei siis kannata laittaa. Häkäpäästöt ovat minimaaliset 0,11 % ja kokonaishyötysuhde hyvä 72,2 %. Hormiliitännän täytyy olla T600, sillä mitatut savukaasujen lämpötilat ovat enimmillään 457 astetta.

Ominaisuudet ovat siis kunnossa. Suunnitteilla on myös matalampi, pienempiin saunoihin sopiva malli. Siitä ei vielä ole prototyyppiäkään nähtäväksi.

Entäpä hinta? Ihan halpa Juup ei ole, mutta kestää vertailun kertalämmitteisiin kiukaisiin oikein hyvin. Käyttöikään suhteutettuna hinta on suorastaan edullinen.

Artikkeli on julkaistu TM Rakennusmaailmassa 12/21. Lue se kokonaisuudessaan digilehdestä.

Lue lisää:

Nykykiuas on kaukana taaton puukiukaasta

Puukiukaiden hiukkaspäästöissä on isoja eroja: väritön savu kertoo vähäpäästöisyydestä