Kymmenisen vuotta tallattu parketti olisi vaatinut perusteellisen hionnan ja lakkauksen. Vahvaksi vaihtoehdoksi nousi laatoittaminen, kun se on kuulemma niin trendikästä. Todellisina perusteina materiaalin vaihdolle olivat kokopuisen parketin ainainen eläminen ja lattialämmityksestä laatoituksella irti saatava parempi lämmitystehokkuus. Tyylikonsulttina toiminut klaanin naisväki valitsi 30 x 60 -kokoisen keraamisen, harmahtavan luonnonkivikuosisen laatan.

Satunnainen laatoittaja kävi etukäteen läpi kaikki työvaiheet ja pyrki välttämään sudenkuoppia, työnkulun vaiheita, joissa tieto tai taito ei ehkä riitä. Ensimmäinen yllätys oli laattojen määrä. Eipä tullut etukäteen ajatelleeksi, että tarvittava laattamäärä painaa runsaat 500 kiloa ja lisäksi tulee toistasataa kiloa laastia päälle. Kuskaaminen toiseen kerrokseen otti voimille.

Laatoitusta harjoittaneena kaikki työvaiheet olivat ennestään jokseenkin hallussa, mutta laajan, tasaisen lattiapinnan aikaansaaminen kookkailla laatoilla jännitti. Aihetta netistä selaillessa putkahti esiin pätevältä vaikuttanut laattojen tasausjärjestelmä, Easytiler, jolla voisi mahdollisesti varmistaa laattapinnan tasaisuuden.

Järjestelmä ei ole monimutkainen, vaan päinvastoin yksinkertainen ja nerokas. Ankkurimaisella asennusklipsillä ja vastakappaleena toimivalla kiilalla laatat puristuvat helposti samaan tasoon. Näin varmistetaan, että laatat eivät hammasta ja samalla laattojen saumat tulevat tasalevyisiksi klipsin varren korvatessa laatoitusristikon tai -narun.

Laattoja asennettaessa klipsit pujotetaan laatan reunan alle. Laastia voi levittää kerralla yhden tai useamman laatan alalle. Sitä mukaa kun latoja asetetaan paikalleen, klipsejä pujotetaan laastin ja laattojen väliin. Laatan koosta riippuen yksi tai kaksi jokaiselle sivulle.

Rupeamassa tuli opittua toki Easytiler-järjestelmän käyttö, mutta myös suurien laattojen asennukseen sopivan notkean laastin ja runsaalta tuntuvan laastimäärän merkitys. Asennettaessa laatat saavat hiukan ”kellua laastikynnöksellä”. Silloin klipsien ja kiilojen kiristyksessä laatat tavallaan ”uivat” toistensa kanssa samaan tasoon. Liian sitkeä laasti vastustaa asettumista.

Laattojen Easytiler-tasausjärjestelmää voi käyttää apuna millä osaamisen tasolla tahansa. Maallikko voi helposti saada aikaan ammattimaista jälkeä. Laatoitusristikoita tai -narua ei tarvitse käyttää, sillä klipsit ja kiilat pitävät laatat ojennuksessa ja saumavälykset tarkasti tasalevyisinä.
Vaativassakin laatoitustyössä järjestelmän käyttö parantaa tuntuvasti onnistumisen mahdollisuuksia.

Kipsejä kuluu runsaasti, mutta kiilat voi säilyttää ja käyttää useampaan kertaan. Lisäksi, jos laatoitus tehdään useammassa osassa, kuivuneen alueen poistetut kiilat voi käyttää jo seuraavan päivän rupeamaan.

Lue aiheesta tarkemmin TM Rakennusmaailman numerosta 10/13, joka ilmestyi 30.10.