Suomeen on saapunut ensimmäinen referenssi itävaltalaisesta OK-taloratkaisusta. Talon runko kootaan hengittävistä pienelementeistä, avoimen arkkitehtuurin periaatteella. Talossa on useita  Keski-Euroopassa paljon käytettyjä rakennusmateriaaleja, jotka esittäytyvät nyt Suomessa ensimmäistä kertaa.

Musta ok-taloratkaisu ja vaalea patio

Hollantilainen merikapteeni Rob Broekman valitsi Suomeen rakennettavan ok-talonsa toimittajaksi itävaltalaisen yrityksen. Ratkaisun taustalla ei ollut erikoisuuden tavoittelu, vaan suomalaisten rakentajien täystyöllisyys. Broekman kertoo ottaneensa yhteyttä kuuteen täkäläiseen talotoimittajaan, joista vain yksi reagoi viestiin. Tämäkin vastasi, ettei uusiin kohteisiin ole nyt  aikaa.

Tämän jälkeen Broekman tutustui ruotsalaisiin ja saksalaisiin yrityksiin. Ruotsista löytyikin mielenkiintoisia toimittajia, joista hän nostaa erityisesti esiin  Pinkin. Ruotsalaisyrityksillä hinta karkasi kuitenkin käsistä.

Lopulta paras hinta-laatusuhde näytti löytyvän itävaltalaisen oa.sys -yrityksen talotoimituksesta.

Oa tarkoittaa Open architectical systemsiä eli avointa arkkitehtuuria. Runko kootaan  leveydeltään korkeintaan 1,2  metrisistä hengittävistä seinäelementeistä. Pienistä ja aina yhteensopivista fragmenteista voidaankin toteuttaa erittäin monenlaisia runkoja; myös korkeat rakennukset ovat mahdollisia koska elementtejä voi asentaa päällekkäin. Elementit eivät rajoita käytännössä mitenkään lattian, katon, ulkovuorauksen ja sisäverhoilun mahdollisuuksia.

Formaatti vaikuttaa hyvin toimivalta, mutta siinä ei ole suomalaisittain mitään uutta. Myös meikäläiset talotehtaat ovat tarjonneet aivan vastaavaa pienelementtirakentamista jo vuosikaudet.

Materiaalit ovat kuitenkin lähes järjestään erilaisia kuin suomalaiset vastineensa.

Lue lisää TM Rakennusmaailman numerosta 8/07.