Kattoikkunoista tulvii valoa sisätiloihin, joissa ei olisi luonnonvaloa ilman kattoikkunaa. Ne vaativat kuitenkin kunnossa pysyäkseen säännöllistä puhdistusta, tarkistamista ja huoltoa.

Jos kattoikkuna jätetään vuosiksi tai vuosikymmeniksikin tarkistamatta ja huoltamatta, se voi pahimmassa tapauksessa pikkuhiljaa vaurioittaa talon rakenteita. Lisäksi se voi aiheuttaa jopa terveyshaittoja, jos kattoikkunan viereen ilmaantuu mikrobikasvustoa.

”Oikein asennetut ja huolletut kattoikkunat eivät yleensä vuoda vettä. Jos asentamistyö on tehty väärin, ongelmat ovat jossain vaiheessa lähes väistämättömiä kovien ilmasto-olojemme vuoksi” huomauttaa erityisasiantuntija Matti Eklund. Hän keskittyy työssään erityisen vaikeiden kohteiden korjaamiseen sekä rakenne- ja laatuvirheisiin.

Paksu lumikerros täytyy poistaa

Kattoikkunan päältä ja sen lähiympäristöstä tulisi säännöllisesti – erityisesti syksyllä ja talvella – kerätä lehdet ja roskat pois. Myös ikkunan päälle ja viereen kerääntynyt paksu lumikerros on syytä poistaa, ettei lumi pääse jäätymään.

”Talvella kattoikkunan viereen muodostuu helposti jäätä, koska monet rakennukset vuotavat vähän lämpöä ulospäin ikkunoiden kohdalta, jolloin varsinkin peltikatoilla lumi saattaa vuorotellen sulaa ja jäätyä. Tällöin syntyy niinsanottua jääpainetta”, Matti Eklund selittää.

”Lämpö sulattaa jäätä myös alapuolelta, jolloin sulamisvedet saattavat nousta rivisaumatun pellin sauman yläpuolelle. Paineellista vettä rivisauma ei pidä.”

Kattoikkunan rakenne ohjaa Eklundin mukaan jäähtyneet vedet sivuun ikkunan päältä. Vaikka joskus paineellinen vesikin voi aiheuttaa vuotoa, jään poistamatta jättämisestä aiheutuvat ongelmat ovat kuitenkin paljon yleisempiä. Energiansäästöikkunoiden viereen jäätä ei keräänny aivan yhtä helposti, koska ne pitävät paremmin lämmön talon sisäpuolella

”Lämmityskaapelien asentaminen kattoikkunan viereen voi olla hyvä ja toimiva ratkaisu, jos vuotamisongelmia on usein, eivätkä ongelmat johdu väärin asennetusta kattoikkunasta.”

Matti Eklund kehottaa tutustumaan kattoikkunan valmistajan suosituksiin ja huolto-ohjeisiin, koska niissä annetaan yksityiskohtaiset ohjeet juuri kyseisestä tuotteesta.

Lue lisää:

Kattoikkunat kuntoon: 5 yleisintä vikaa, syyt ja korjaus

Kattoikkuna on riskirakenne

Talo Korea esittelee Kouvolan Asuntomessuilla uudenlaisen kattoelementtirakenteen