Kompostikäymälä on käytössä monella mökillä, sillä käymäläjätteiden lisäksi siinä voi kompostoida ruoantähteet. Pakkastalvi saattaa harmillisesti jäädyttää kompostikäymälän. 

Jo kompostikäyämä on sijoitettu kylmään tilaa, voi sen massa jäähtyä ja jopa jäätyä kovilla pakkasilla tai käytön ollessa vähäistä. Jäätyminen ei kuitenkaan vahingoita laitetta eikä kompostimassaa, jonka hajoaminen jatkuu ilmojen lämmettyä.

Talvella kompostikäymälässä on hyvä käyttää kaksinkertainen annos kuiviketta. Suotonestekanisteri on hyvä tyhjentää syksyllä, jotta kanisteri ei jäädy rikki. Samalla käymälälaite kannattaa tyhjentää noin puolilleen, jotta talvella kertyvä massa mahtuu sinne.

Kuuma vesi sulattaa kompostikäymälän

Keväällä kompostikäymälästä voi kerralla tyhjentää korkeillaan noin puolet massasta, jotta kompostoituminen jatkuisi mahdollisimman tehokkaasti. Käymäläjäte kypsyy katekompostiksi noin 5–8 viikossa, jolloin sen tyhjentäminen on jo mahdollista. Ensimmäinen tyhjennys  kannattaa tehdä kuitenkin vasta sitten, kun säiliö on täynnä.

Käymäläjäte saattaa olla niin sitkoista, ettei se putoa itsekseen tyhjennyksen jälkeen käymälälaitteen pohjalle. Jos näin käy, painele massaa voi painella tukevalla kepillä alas. Tämä on helpointa aloittaa kulmista, ja samalla on varottava keskellä olevaa ilmakanavaa.

Jos kompostimassa on keväällä tyhjennettäessä vielä jäässä, sulata se kaatamalla istuinreiästä ämpärillinen kuumaa vettä muutama tunti ennen tyhjennystä.

Vinkit antoi Biolan.

Lue lisää:

Herätä jäätynyt kompostori

Miksi mökkivessa haisee? Syynä voi olla laiton käymäläratkaisu