Mökin ilmanvaihtoa pitää parantaa, jos vaatteisiin jää mökkireissulla tunkkainen haju. Se onnistuu jopa vanhassakin mökissä.

Kun ilma ei vaihdu rakennuksessa, sisäilma ummehtuu ja kosteus tiivistyy pinnoille. Jos tila ei pääse tuulettumaan, alkaa kosteisiin kohtiin alkaa muodostua hometta ja muita mikrobikasvustoja. Niillä on omat ominaishajunsa.

Jos mökin yhdessä on sauna, lisää se entisestää tilojen kosteusrasitusta.

Miten parannetaan ilmanvaihtoa?

Varsinkin vanhemmissa kesämökeissä ilmanvaihto on jätetty usein kokonaan asentamatta. Silloin alipaine imee sisälle epäpuhdasta korvausilmaa rakenteiden raoista ja eristevillojen läpi.

”Erityisesti monista vanhemmista kesämökeistä ilmanvaihto puuttuu kokonaan. Ajatellaan, että kyllähän se ilma vaihtuu itsekseen. Mutta jos korvausilmaventtiilejä ei ole, ilma tulee sisään epäpuhtaita reittejä eli rakennevuotoina lattian ja tiivisteiden raoista, eristevillojen läpi. Siksi ilma ei vaihdu kunnolla varsinkaan silloin, kun mökki on talviteloilla”, kertoo Terveysilman Markus Mäkinen.

Ajan saatossa liiallinen kosteus vaurioittaa rakenteita ja aiheuttaa hometta esimerkiksi verhoihin, sohvaan ja muihin tekstiilipintoihin. Rakenteissa liiallinen kosteus ilmenee usein maali- tai rappauspinnan hilseilynä, puumateriaalin tummumisena tai lattiapinnoitteen pullistumina.

”Mökkikauden aikana puuttuvan ilmanvaihdon huomaa siitä, kun yön jälkeen makuuhuoneen ilma tuntuu hapettomalta ja tunkkaiselta. Hiilidioksidimäärät kasvavat nopeasti korkeiksi, varsinkin kun mökillä majoittuu isompi joukko. Takkaa voi olla vaikea saada syttymään, jos sisään ei tule riittävästi korvausilmaa”, Mäkinen havainnollistaa.

Nyrkkisääntö kertoo tarvittavien venttiilien määrän

Mökin ilmanvaihtoa voi parantaa varmistamalla, että korvausilmaventtiilejä löytyy rakennuksen kokoon nähden riittävä määrä. Käytössä olevien korvausilmaventtiilien kunto ja mahdolliset tukkeumat on myös hyvä tarkistaa.

”Hyvä nyrkkisääntö sekä mökeillä että asunnoissa on, että jokaista 20 neliömetriä kohden pitäisi löytyä yksi korvausilmaventtiili. Ne sijoitetaan makuu- ja oleskelutiloihin ja saunaan. Epäpuhtauksia ja kosteutta ulos vievien poistoilmaventtiilien paikka on wc:ssä, keittiössä ja pesutilassa”, Mäkinen linjaa.

Korvausilmaventtiileissä oleva suodatin  tulee vaihtaa noin kaksi kertaa vuodessa. Sisäilman tunkkaisuus voi johtua myös pahoin likaantuneista suodattimista. Ne vähentävät sisään tulevan ilman määrää.

”Mökillä ilma on puhtaampaa kuin kaupungissa, mutta toisaalta ympärillä on usein enemmän siitepölyä tuottavia puita. Suodattimet nappaavat siitepölyt ja puunpoltosta aiheutuvat pienhiukkaset. Suodattimia tarvitaan mökilläkin. Hyvin suodatettua sisäilmaa on parempi hengittää”, Mäkinen mainitsee.

”Hyvät löylyt edellyttävät kunnon ilmanvaihtoa, samoin saunatilojen kuivuminen. Ennen korvausilmaventtiili sijoitettiin saunoissa usein alas, lähes lattiatasoon. Tämä tapa kuitenkin kylmettää lattian turhaan. Parempi paikka korvausilmaventtiilille on noin 40–50 senttimetriä kiukaan kivipinnan yläpuolella, joko kiukaan takana tai sivulla.”

Poistoilmaventtiilin oikea paikka on mahdollisimman kaukana korvausilmaventtiilistä ja sellaisessa paikassa, ettei saunojille aiheudu vedon tunnetta.

Lue lisää:

Näin parannat saunan ilmanvaihtoa

Ilmanvaihto kuntoon