Kevät kolkuttelee jo ovella, ja puutarhat alkavat heräillä. Uudet puutarhakalusteet kannattaa valita huolella, sillä eri valmistusmateriaalit sopivat erilaisille käyttäjille.

Kun lumi sulaa puutarhasta, parvekkeelta ja terassilta, on aika luoda silmäys puutarhakalusteiden kuntoon. Säännöllisellä huoltamisella pidennät ulkokalusteidesi ikää vuosilla.

Jos olet laiska huoltamaan puutarhakalusteita, valitse niiden materiaaliksi alumiini, muovi, polyrottinki tai teräs ovat huoltovapaita ulkokalustemateriaaleja. Näiden materiaalien huolloksi riittää puhtaanapito miedolla saippualiuoksella.

Akasia, eukalyptus ja muut massiivipuu-ulkokalusteet vaativat ajoittain hieman huolenpitoa. Puhdista ne miedolla saippualiuoksella ja pidä peitettyinä silloin, kun ne eivät ole käytössä. Esimerkiksi Ikea kertoo, että kaikki sen puuhuonekalut on esikäsitelty petsillä tai maalilla. Niiden uudelleenkäsitty on suositeltavaa halkeamien estämiseksi ja käyttöiän pidentämiseksi.

Huolla huolella

Se, kuinka usein kalusteet täytyy käsitellä, riippuu siitä ovatko kalusteet jatkuvasti alttiina auringolle, sateelle ja tuulelle, vai ovatko ne esimerkiksi terassin tai muun katoksen suojissa. Jos maalatut huonekalut alkavat hilseillä tai näyttää kuluneilta, maalaa ne uudelleen ulkokäyttöön tarkoitetulla maalilla. Saderoiskeet ja esimerkiksi eläinten jätökset on hyvä pyyhkiä heti pois miedolla saippualiuoksella.

Talvella kalusteet kannattaa peittää tai laittaa säilytykseen viileään ja kuivaan paikkaan, kuten autotalliin, autokatokseen tai kellariin. Polyrottinkisiakaan puutarhakalusteita ei kannata jättää suojaamatta, vaan siirtää säilöön, sillä ne voivat murtua kylmissä lämpötiloissa.

Lue lisää:

Kestävä ja mukava: Näin tunnistat laadukkaan puutarhakalusteen

Näin huollat puutarhakalusteitasi