Pulputtava lavuaari, likavettä tulviva lattiakaivo tai huonosti vetävä wc-pönttö kertovat viemärin tukkeutumisesta. Jos vaiva toistuu, viemäri voi olla ammattipesun tarpeessa. Puolueettomat asiantuntijat eivät pidä ennakoivaa viemärihuoltoa tarpeellisena.

Kun ammattilainen huuhtelee painevedellä jätevesiviemärit, samalla keikalla ammattilainen myös kuvaa putkiston. Kuvaus näyttää tukokset, sortumat, halkeamat, juuristot ja vastaavat viemärissä piilevät ongelmat. Videokuva paikallistaa helposti liittymät ja huoneistohaarat. Kuvaus siis kertoo paljon viemäristön kunnosta ja rakenteesta.

Kasvava ala

Pika-analyysi alan yritysten verkkosivuilta viittaa siihen, että viemärihuuhtelualalle tulee jatkuvasti uusia yrityksiä. Eräs yritys kehuu alan kokemustaan, kun takana on seitsemän toimintavuotta.

Viemäripalvelut tarkoittavat yleensä jäte-, sadevesi- ja salaojakuvauksia sekä korkeapainehuuhteluita, kun putkisto on halkaisijaltaan 50–250 millimetriä. Yritykset kannustavat putkistojen säännölliseen huoltamiseen, sillä huolto ehkäisee putkiongelmia.

Usein kuitenkin vahinko yllättää. Niinpä kaikki tutkaillut yritykset tarjoavat nettisivuillaan ympärivuorokautista päivystystä, jolloin paikalle saapuu työntekijä tai kaksi ja mukana on painehuuhtelu- ja viemärikamerakalusto. Toiset pärjäävät pakettiautolla, toiset säiliöautolla.

Siinä missä toinen yritys kehaisee korkeaa, 205 barin painelukemaa, toinen yritys painottaa putkien kunnon säilymistä, kun viemärit pestään alle 150 barin paineella.

Suomen Asiantuntijapalveluiden Vipa viemäripalvelu viestittää, että joskus riittää pelkkä kuvaus, mutta yleensä putkisto myös painehuuhdellaan.

Lassila & Tikanoja Oyj lähestyy ongelmaa huuhtelun tilaajan kannalta ja suosittaa myös kuvauttamaan putkiston, jotta tukkeutumiselle löytyisi näkyvä syy. L&T lupaa asiakkaalle kuvauksesta raportin ja videomateriaalia sekä valokuvat havaituista vikakohdista.

Pörssiyritys luonnehtii, että vuotovesien paikallistaminen viemäriverkostosta on yleensä vaikeaa. Yritys suosittaa kemiallisella savulla tehtävää tiiviyskoetta, jolla vuotokohdat löytyvät. Tämä keino on yrityksen mukaan nopea ja kustannustehokas sekä vaaraton niin ihmisille kuin omaisuudelle.

Ennakkohuuhtelut harvassa

L&T:n prosessipuhdistuksen yksikönpäällikkö Ville Paananen kertoo, että Hämeessä yksityishenkilöiltä tai isännöitsijöiltä tulee ennakoivan viemärihuuhtelun tilaus noin kerran viikossa. Näistä huuhtelukohteista ainakin 90 prosenttia on kerrostaloja.

”Pientaloasukkaat tilaavat huuhtelun yleensä vain, jos vettä on selvästi noussut lattiakaivoista tai omistaja aikoo myydä talonsa ja haluaa varmistua viemärien kunnosta”, Paananen kertoo.

Kangasalla huuhtelukohteena oli 1979 valmistunut tiilitalo, jonka nuoripari osti 2015. Ennen työn aloitusta Paananen arvioi työparin keikan kestävän pari, kolme tuntia.

Kunnan viemäriin vievä haara sijaitsi kaukana, joten asentajat asensivat aluksi imuletkun talon taakse tarkistuskaivoon. Sitten putkilinja alipaineistettiin, jotta lika ei syöksähdä viemäristä.

Asentaja Kai Ahlfors sanoo, että viemäri huuhdellaan usein talon sisältä jo siksi, että pesuletkun suutinta ei juuri pysty viemäriputkessa kääntelemään. Jos pesusuunta olisi ulkoa kohti taloa, painevesi suunnattaisiin suutinletkulla kohti puhdistuskohteen pohjaviemäriä. Suutin palauttaa irto-
roinat suihkuvoimalla taaksepäin. Sisätiloissa imuri imee liat.

Sekä pohja- että pystyviemärit rasvoittuvat ja sakkaantuvat käytössä. Varsinkin keittiön lavuaarilta ja astianpesukoneelta tulee likaista jätevettä. Kylpyhuoneesta kertyy viemäriin hiuksia, pesuaineita ja hiekkaa.

Kangasalla L&T-asentajakaksikko yllätti talonväen ja löysi rasvatukoksen heti keittiölavuaarin alta. Ilmeinen syyllinen oli astianpesukone. Asukkaat eivät olleet huomanneet viemäriongelmia ja he vakuuttivat, että viemäriin ei ole päätynyt kinkkurasvoja tai muuta viemäriin kuulumatonta.

Lue koko juttu: Ammattiavulla painetta viemärihuoltoon

Lue lisää:

Tunkkaisuutta, homme, viemärinhajua – Kodeissa kärsitään ilmanvaihdon ongelmista

Pikakokeessa viemärinaukaisurakeet

Opas viemäreiden kuntotutkimuksesta auttaa viemäriverkoston huoltoa