Moni kaupunkilainen jatkaa syksyllä etätöitä kesämökillä. Jos mökkiä ei tänä syksynä laiteta talviteloille, on syytä pitää huoli kesäoleskeluun tarkoitetun mökin talvikäyttöön liittyvistä asioista.

Kesäkäyttöön tarkoitettu mökki valmistellaan talveen tyhjentämällä vesiputket ja irrottamalla jääkaappien ja pakastimien töpselit seinästä. Samalla mökkiin kytketään 10 asteen peruslämpö päälle ja varmistetaan, että vesijohto ei pääse jäätymään talvella mistään kohtaan. Lattiarajassa ja nurkissa saattaa olla huomattavasti kylmempää kuin metrin korkeudella.

Jos mökin käyttöä kuitenkin jatketaan syksyllä eikä vesiputkia tyhjennetä, pitää mökkiläisen huolehtia siitä, että mökin sisälämpötila pysyy kodinkoneille sopivana ja että vesiputket eivät pääse jäätymään.

Tärkeä paloturvallisuus

Paloturvallisuuden takaamiseksi on huolehdittava, että mökissä on riittävä määrä eli yksi palovaroitin jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohti ja vähintään yksi jokaisessa kerroksessa. Myös niiden paristojen kunto on testattava käyttöohjeen mukaan

”Palovaroittimia ei kuitenkaan voi olla liikaa. Hyvä muistisääntö on, että jokaiseen makuuhuoneeseen, olohuoneeseen ja eteiseen kannattaa asentaa palovaroitin”, Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Petri Mero muistuttaa.

Lisäturvaa mökille tuovat häkä- ja kaasuvaroitin sekä alkusammutusvälineet.

Lähes joka kymmenes vapaa-ajan asunnon tulipalo aiheutuu tulisijoista tai savuhormeista. Tulisijat ja hormit, joita käytetään säännöllisesti, pitää myös nuohota määrävälein. Vakituiseen asumisen käytettävän rakennuksen tulisijat ja hormit tulee nuohota vuoden välein ja vapaa-ajan rakennusten kolmen vuoden välein.

Lue lisää: 

Piirinuohous jäi, nuohousvelvoite säilyy

Varmista metallisten vesiputkien jäätymättömyys jo hyvissä ajoin

Näin pidt omakotitalon paloturvallisena

Talvimökkeilijän muistilista

• Pidä lämpötila vähintään 10 asteessa. Varmista, ette vesiputket eivät pääse jäätymään.
• Tarkista palovaroittimien riittävä määrä ja toimivuus.
• Huolehdi tulisijojen ja hormien nuohouksesta.
• Jos mökin varustelutaso nousee talvikäytön myötä, muista tarkistaa vakuutusturva.