Jätteiden Yö -tapahtumia järjestetään ensi kertaa samanaikaisesti viidellä eri paikkakunnalla eri puolilla Suomea – Joensuussa, Oulussa, Kajaanissa, Raumalla ja Saarijärvellä perjantaina 9.6. Luvassa on sekä viihdettä että asiatietoa jätteiden käsittelystä.

Hauskanpidon lomassa pääsee tutustumaan jätelaitoksen toimintaan kiertotalouden toteuttajana sekä kuulemaan käytännön vinkkejä kierrätykseen ja jätteiden vähentämiseen. Jokainen voi omilla valinnoillaan vähentää ruokahävikin määrää ja säästää samalla rahaa.

Alun perin Oulusta lähtöisin oleva Jätteiden yö on nyt saanut neljä muutakin paikkakuntaa liikkeelle.

”Jätteiden yö on oiva tapahtuma saada ihmiset yhteen kaikkia koskettavan asian äärelle rennossa hengessä, kuitenkin muistaen kierrätyksen ja hävikin vähentämisen merkityksen. Suomessa päätyy vuosittain syömäkelpoista ruokaa biojätteenä roskiin 400–500 miljoonaa kiloa, joten kyse on suuren mittaluokan haaskauksesta. Paras jäte on syntymättä jäänyt jäte”, kuntien jätelaitosten valtakunnallisen yhdistyksen Suomen Kiertovoima KIVOn toimitusjohtaja Riku Eksymä huomauttaa.

Koko perheen Jätteiden Yö -tapahtumissa pääsee tutustumaan myös siihen, miten roskiin päätynyt ruokajäte siirtyy kiertoon. Eksymä muistuttaa, että kuntien jätelaitokset hoitavat 5,3 miljoonan suomalaisen jätteet ja ovat avainasemassa koko Suomen kiertotalouden edistämisessä.

Näillä paikkakunnilla vietetään Jätteiden Yötä

Joensuussa juhlitaan 20-vuotiasta Puhasta Antti Railion ja Huru-Ukot Bandin voimin. Puhas Oy järjestää Jätteiden yö -tapahtuman Joensuun Kontiosuon jätekeskuksella klo 18–23.

Kajaanissa kannustetaan kokkisodan kisaajia ja bändiä kuunnellessaan voi ottaa kasvomaalauksen sekä kannustaa suosikkinsa voittoon Ekokympin sohvanpurkukisassa. Ekokymppi järjestää Jätteiden Yö-tapahtuman Kajaanin Raatihuoneentorilla klo 18–24.

Oulussa maistellaan hävikkiruuasta valmistettuja herkkuja ja musiikkiesitysten ja välineteatteriesityksen lisäksi pääsee tutustumaan Ruskon jätekeskukseen opastetuilla kiertoajeluilla. Tapahtuman järjestää Oulun Jätehuolto Ruskon jätekeskuksessa klo 18–24.

Saarijärvellä voi osallistua Sammakkokankaan leikkimieliseen tehtävärataan letunsyönnin ja elävän musiikin kuuntelun lomassa. Jätekeskus on auki klo 8–23 ja ohjelmaa on klo 17–20 välillä. Tapahtuman järjestää Sammakkokangas Oy.

Raumalla pääsee tutustumaan jätehuollon kalustoon suunnistuskisan ja musiikin lomassa. Hevossuolla Jätteiden Yö -tapahtuma starttaa klo 16 ja jäteasema on auki aina klo 24:ään asti. Musiikkia, makkaraa, kahvia, paljon ohjelmaa lapsille. Järjestäjänä Rauman Seudun Jätehuoltolaitos.