Mies asentaa johdotonta sähköjärjestelmää

Monet hyvät ideat saavat vauhtia ihmisten omista tarpeista. Niin kävi myös Johdoton-järjestelmän nykyisille maahantuojille. Heillä oli jokunen vuosi sitten saneerattavanaan iso, vanha hirsirunkoinen kiinteistö, jossa ajan tapaan oli isot ja tukevat palomuurit. Huoneistojen sähköistys johdotuksineen tämän päivän tasalle olisi vaatinut valtavasti työtä, joten tekijät lähtivät etsimään järkevämpää ratkaisua.

Johdoton valonohjaus on ällistyttävän yksinkertaista. Radiotaajuudella toimivaan järjestelmään kuuluu pieni uppoasennettava vastaanotin, jota ohjataan joko seinään kiinnitettävillä kytkimillä, kauko-ohjaimella tai liiketunnistimella. Vastaanotin sijoitetaan syöttöjohdon ja valaisimelle menevän johdon väliin, esimerkiksi katossa olevaan valaisinjakorasiaan. Sen voi asentaa myös seinäkojerasiaan vanhan valkokatkaisimen paikalle, pinnalliseen valaisinkojerasiaan tai kalvorasiaan.

Radiotaajuudella toimiva kauko-ohjain ei tarvitse edes näköyhteyttä, kuten tv:n infrapunasäteeseen perustuva ohjaus. Se sopii myös pesutilojen, saunojen ja ulkovalojen ohjaukseen, kunhan vastaanottimet sijoitetaan kuiviin sisätiloihin.”

Johdoton ohjaus sopii sekä uudisrakennuksiin että saneerattaviin asuntoihin. Erityisesti remonttikohteissa järjestelmä säästää aikaa, työtä ja euroja. Järjestelmän yksittäiset osat, eli vastaanotin ja erityyppiset kytkimet maksavat 15–30 euron tietämillä kappaleelta. Myynnissä on sekä perinteisiä on/off-kytkimiä että portaattomia himmentimiä.

Heikki Siitosen laskelmien mukaan säästö voi yhden keskivertoseinän osalta olla jopa 200–500 euroa. Se syntyy lähinnä ”tekemättömistä töistä”, eli seiniä ei tarvitse sähkötöiden johdotuksen takia ryhtyä roilottamaan tai purkamaan. Näin vältytään useilta aikaa ja rahaa vieviltä työvaiheilta.

”Putkitusten tekeminen kivirakenteisiin on yksi rakennusurakan vaivalloisimmista töistä; äärimmäisen hankalaa, pölyistä ja hidasta. Hirsiseiniin taas on lähes mahdoton piilottaa johtoja.”

Siitosen mielestä järjestelmän ehdottomat valtit ovat käyttömukavuus ja muunneltavuus.

”Ei voi ajatella, että asunto ja asukkaiden tarpeet pysyvät vuosikymmenestä toiseen muuttumattomina. Yleensähän tavallisia valokatkaisijoita on liian vähän, tai ne ovat kalustuksen sijoittelun kannalta ’väärissä’ paikoissa. Helposti itse siirreltävät kytkimet voi sijoitella mielensä mukaan. Tällä järjestelmällä on helppo valaista myös hankalasti johdotettavat kohteet, kuten porraskytkennät.”