Hirrestä rakennetaan nyt yhä enemmän omakotitalosta. Positiivinen kehityssuunta jatkuu rakentamisen hyvän kasvun myötä.

Teollisen hirren liikevaihto oli viime vuonna 329 miljoonaa euroa, mikä tarkoitti noin 30 prosentin kasvua vuoteen 2020 verrattuna. Kysyntä ylitti hirsitalovalmistajien odotukset.

Positiivinen kehityssuunta jatkuu, ja kasvua on nähtävissä sekä kotimaassa että vientimarkkinoilla. Teollisten hirsitalovalmistajien tilauskannat ovat vuoden alussa olleet poikkeuksellisen vahvat, Kasvua on ollut jopa 43 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan nähden.

Joka neljäs uusi omakotitalo rakennetaan hirrestä

Korona-aika on innostanut ihmisiä rakentamaan, ja kasvua on nähtävissä sekä pientalo-, loma-asunto -ja saunarakentamisessa. Kuluvalle vuodelle Rakennustutkimus RTS ennustaa 9 000 omakotitaloaloitusta, mikä on tuhat omakotitaloa enemmän kuin vuonna 2020.

Avaimet käteen -pakettiratkaisut sekä yhtiömuotoinen rakentaminen ovat viime vuosina olleet kasvussa ja kyseiset hankintatavat kasvavat entisestään vuonna 2022. Myös mökki- ja saunarakentamiseen ennustetaan kuluvalle vuodelle kasvua.

Rakennustutkimus RTS:n Aarne Jussila kertoo, että näkymät kaikille hirsirakentamisen osa-alueille ovat positiiviset.

”Loma-asuntojen ja omakotitalojen rakentaminen ovat vauhdittuneet koronan myötä. Ihmiset haluavat lähelle luontoa ja tilaa elämiselle”, Jussila kommentoi.

Kasvua haetaan entistä enemmän viennistä

Hirsitaloteollisuus (HTT) tavoittelee strategian mukaisesti voimakasta kasvua hirsirakennusten vientiin. Sen kiinnostus on tällä hetkellä kohdistuneet Keski-Euroopan lisäksi myös itään.

”Kiinan Standardisointikomitean pyynnöstä olemme aktiivisesti mukana valmistelemassa Kiinan hirsistandardia. Standardisointiyhteistyö luo pohjaa sille, että suomalaisten hirsitalojen vienti Kiinaan ja niiden luvittaminen siellä on entistä helpompaa”, kertoo Hirsitaloteollisuus ry:n toimitusjohtaja Seppo Romppainen.

Lue lisää:

Hirren ja kevytbetonin yhdistelmästä syntyi uusi pientalo

Kontiolta valmis rakennekonsepti hirsikerrostalorakentamiseen