Huonon ilmanvaihdon takana voi olla monenlaisia syitä. Jos ilmanvaihto kotona takkuu, voi syy löytyä näistä.

1 Ovathan korvausilmaventtiilit auki? Korvausilmanventtiilit on saatettu tukkia vedon tunteen vuoksi tai energian säästämiseksi.

2 Riittääkö mitoitus? Ilmanvaihto on voitu mitoittaa huomattavasti nykyistä vähäisemmälle käytölle.

3 Tuleeko korvausilmaa? Ikkunaremontin tai muun rakenteellisen tiiviyden parantamisen yhteydessä ei ole varmistettu korvausilman saantia.

4 Rakennusvirhe. Korvausilman tuololle ei ole suunniteltu reittiä ollenkaan.

5 Poistuuko ilma? Käytetyn ilman poistolle ei ole toimivaa reittiä tai poisto ei toimi tehokkaasti.

6 Onko ilmankosteus suuri? Vettä käytetään enemmän kuin taloa rakennettaessa ateltiin. Kun ilmanvaihto ei pysty poistamaan kosteutta, se voi pahimmillaan johtaa kosteusvauroihin märkätilarakenteissa.

Korjaa järkevästi

Kun ilmanvaihtoremontti on edessä, muista minkä ikäiseen ja kuntoiseen taloon sitä olet teettämässä. Sisäilmayhdistys ry:n toiminnanohtaja DI Mervi Ahola muistuttaa, että ennen hintavaan peruskorjaukseen sitoutumista kannattaa tarkastella rakennusta kokonaisuutena ja miettiä, mitä siinä kannattaa tehdä ja missä järjestyksessä. Korvausilman määrän lisääminen ei ole kovin iso remontti, mutta sillä saadaan heti parannettua sisäilman laatua.

Moderni lämmöntalteenotolla varustettu koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto on energiatehokas ratkaisu ja oikein toteutettuna takaa riittävän ja hyvän ilmanvaihdon. Suunnittelijan olisi hyvä olla perehtynyt vanhojen pientalojen ilmanvaihtokorjauksiin. Remontti on mittava ja edellyttää ilmanvaihtokanavien asennusta oikeaoppisine eristyksineen.