Suuri osa joulukukista on jopa helppohoitoisempia kuin viherkasvit. Silti muutama hoito-ohje koskee joulukukkiakia, kuten se, ettei joulukukkaa kannata laittaa joulukuusen viereen.

Harvalle tulee mieleen, että joulukuusi voi olla syynä joulunajan kukkien nopeaan nuupahtamiseen. Joulukuusi erittää huoneilmaan etyleeniä, joka saa monet kukat vanhenemaan nopeasti ja jopa nuput putoamaan.

”Etyleeni on normaali kasvin hengityksessä muodostuva kaasu, joka saa hedelmät kypsymään. Valitettavasti se nopeuttaa myös kukkien vanhenemista. Siksi kaikki kukkivat kukat kannattaa sijoittaa mahdollisimman kauaksi joulukuusesta ja hedelmistä. Erityisesti joulukaktus ja orkideat pudottavat herkästi nuppunsa etyleenin vaikutuksesta”, varoittaa Biolanin Riikka Kerttula.

Ja mitä huonommin joulukuusi voi, sitä enemmän se erittää etyleeniä huoneilmaan.Siksi joulukuusen hyvinvoinnistakin on syytä huolehtia.

Joulukukka viihtyy viileässä

Yleissääntö on, että sipulikukat, kuten hyasintti, ritarinkukka ja tulppaani, viihtyvät ja kukkivat pidempään viileässä. Samoin jouluruusu ja atsalea pärjäävät viileässä.

”Viileässä viihtyviä kasveja ei kannata laittaa lähelle takkaa, lämpöpumppua tai patteria. Lämpimässä kukinta on ohi nopeasti ja sipulikukat myös kasvattavat suhteettoman pitkän varren ja kaatuvat helposti. Myös liika kastelu venyttää sipulikukkien vartta”, muistuttaa Riikka Kerttula.

Vetoa ne eivät myöskään siedä: erityisesti joulutähti ja joulukaktus ovat herkkiä kylmälle ja vedolle. Älä siis kuljeta niitä kotiin pakkaamatta eläkä jätä kukkapaketteja autoon. Joulukaktus tiputtaa nuppunsa ja joulutähti nuupahtaa helposti kylmässä.