Jouluvalot tuovat pilkettä jo moneen pihapiiriin, parvekkelle ja terassille. Valosarjojen käytössä on syytä muistaa muutama turvallisuusasia.

Pimeänä vuodenaikana jouluvalot ja muut valosarjat luovat juhlatunnelmaa ja valaisemaan pitkiä iltoja.

Ulkona saa käyttää vain ulkokäyttöön tarkoitettuja valoja, koska ne on suunniteltu kestämään kosteutta ja kylmyyttä. Sisäkäyttöön tarkoitetut valot eivät kestä kosteutta ja kylmää.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaa tarkistamaan valosarjojen kunnon ennen käyttöönottoa. Rikkinäinen valosarja voi sytyttää tulipalon tai aiheuttaa sähköiskun.

Tarkista jouluvalot ennen asennusta

Kun otat vanhat valosarjat käyttöön, tarkista niiden kunto silmämääräisesti. Varmista myös, etteivät valosarjat ja niiden muuntajat ole menneet sekaisin keskenään. Varmin tapa pitää valosarjat ja muuntaja järjestyksessä on säilyttää ne pakkauksissaan. Älä varastoi valoja kosteissa ja kylmissä olosuhteissa, sillä ne voivat vaurioittaa johtoja.

Jos valosarja on rikkoutunut, älä yritä korjata sitä vaan toimita se sähkölaitteiden kierrätyspisteeseen.

”Vanhat valot eivät välttämättä sovellu märkään talvisäähän eikä niitä ole suunniteltu uusimpien turvallisuusvaatimusten mukaisesti. Jos vanhojen valojen kunto tai turvallisuus epäilyttää, ne on syytä korvata uusilla, turvallisemmilla valoilla”, sanoo sähkötuotteiden turvallisuusasiantuntija Seppo Niemi Tukesista.

Ulos vain ulkokäyttöön tarkoitetut valosarjat

Sisäkäyttöön tarkoitetut valosarjat eivät kuulu parvekkeelle tai pihalle – muista se myös valoja hankkiessasi. Käytä ulkona vain ulkokäyttöön suunniteltuja valosarjoja. Voit tarkistaa asian laitteen pakkauksesta tai kysyä myyjältä. Ulos tarkoitetuilta valoilta vaaditaan sisävaloja parempia ominaisuuksia, esimerkiksi veden- ja pakkasenkestävyyttä.

”Vain sisäkäyttöön merkittyjä valosarjoja ei saa käyttää ulkona. Sisäkäyttöön tarkoitettujen valosarjojen johdot eivät kestä kylmää ja märkää, vaan saattavat murtua. Niiden muuntaja ei myöskään sovellu ulos, koska sitä ei ole suojattu kosteutta ja kylmyyttä vastaan”, Niemi kertoo.

Valosarjat toimivat joko suoraan verkkojännitteellä (230 V) tai muuntajan kautta pienoisjännitteellä (esim. 12 V). Muuntajalla toimivat valot ovat turvallisempia, koska niissä sähköiskun vaara on pienempi.

Kun ostat valoja, tarkista, että pakkauksessa on CE-merkintä ja tiedot maahantuojasta yhteystietoineen.

Lue lisää:

Hyvä pihavalaistus tuo turvaa: Näin se onnistuu

Näin käytät jouluvaloja turvallisesti

• Noudata käyttöohjetta. Säilytä ohje myös vastaisuuden varalle.
• Tarkista valosarjan kunto ennen käyttöönottoa.
• Älä käytä tai korjaa rikkinäistä valosarjaa.
• Varmista, että kuumat lamput eivät ole kosketuksissa helposti syttyvien materiaalien kanssa.
• Älä käytä sisäkäyttöön tarkoitettuja valosarjoja tai muuntajia ulkona.
• Kytke ulkovalo aina vikavirtasuojalla varmistettuun pistorasiaan.
• Varmista, että myös muuntaja on ulkokäyttöön tarkoitettu, jos aiot kytkeä muuntajan ulkopistorasiaan.
• Älä anna lasten leikkiä valosarjoilla.
• Vie rikkoutunut valosarja sähkö- ja elektroniikkalaiteromun SER-keräykseen.