Joutsenmerkittyjen tuotteiden ja palveluiden on täytettävä tiukat elinkaariajatteluun perustuvat ympäristövaatimukset, joissa otetaan huomioon tuotteiden raaka-aineet, valmistus, käyttö ja loppusijoitus. Vaatimuksia asetetaan myös laadulle, terveellisyydelle ja turvallisuudelle. Joutsenmerkki takaa, että tuotteen tai palvelun ympäristövaikutuksista on tehty perusteellinen arvio ja asiantuntijat ovat tarkastaneet myös sen laatu- ja terveysvaikutukset.

Yksi Joutsenmerkki-organisaation pääteemoista on rakentaminen ja rakennusala. Joutsenmerkki-sertifikaatin voikin hankkia paitsi monille rakennusmateriaaleille, myös kokonaisille taloille.

Suomen ensimmäiset valmisteilla

Sertifikaatin elinkaarinäkökulmasta laadittujen kriteerien tarkoituksena on varmistaa talon ympäristöystävällisyys koko elinkaaren aikana. Siksi vaatimuksia asetetaan erityisesti talon energiatehokkuudelle, rakennusmateriaaleille, rakennusprosessille sekä rakentamisen laadunhallinnalle.

Ympäristölle ja terveydelle vaarallisia aineita ei saa käyttää rakentamisessa. Talon on oltava energiatehokas, rakennusjätteistä on huolehdittava ympäristöystävällisellä tavalla ja talolle on laadittava käyttö- ja kunnossapitosuunnitelma.

Ruotsissa ja muissa Pohjoismaissa on jo useita satoja joutsenmerkittyjä rakennuksia. Suomen ensimmäinen joutsenmerkitty kerrostalo on Järvenpäässä. Hyvinkäälle valmistui tämän vuoden elokuussa Joutsenmerkkipäiväkoti. Ensimmäinen Joutsenmökki valmistuu tämän vuoden aikana Kustaviin. Rakenteilla on kaksi joutsenmerkittyä HEVI Kivitaloa, toinen Kaarinaan ja toinen Tampereelle.

Työtä ja vaivaa

Pioneerina toimiminen ei ole koskaan helppoa. Ensimmäisen joutsenmerkityn omakotitalon rakentajan on pitänyt hankkia itse kaikki tieto, joka seuraavilla on Joutsenmerkki-tietokannassa helposti katsottavissa.

”Aikaa ja kärsivällisyyttä se on vaatinut”, Kaarinaan joutsenmerkittyä HEVI Kivitaloa rakentava Sami Roiha myöntää.

Kaikki tiedon etsimiseen verkosta käytetty aika on tietysti pois varsinaisesta rakentamistyöstä, sillä Sami rakentaa itse perheen taloa yhdessä ammattikirvesmiehen kanssa.

Joutsenmerkki-kriteeristöstä ei informaatiota puutu. Siinä on 50 sivua ja 14 liitettä. Kaikki vaatimukset eritellään tarkkaan. Puutavaran on oltava sertifioitua ja sähköjohtojen suojaputkien halogeenittomia. Vesijohdoissa ei saa olla kuparia eikä sisämateriaaleista, kuten maaleista ja kiintokalusteista, saa erittyä formaldehydipäästöjä.

”Selvitimme betonin lisäaineita Saksasta asti. Isoissa yrityksissä on työntekijä tai kaksi tällaisia selvityksiä tekemässä”, Sami Roiha huomauttaa.

Jos kriteerit eivät tuotteet kohdalla täyty, pitää tilalle etsiä toinen. Korvaava tuote saatetaan joutua tilaamaan ulkomailta, jolloin kustannukset nousevat. Esimerkiksi Roihien tapauksessa heidän piti hankkia uretaanivaahto ja rakennusliima Ruotsista.

Toisin kuin voisi kuvitella, Joutsentalon materiaalit ja ratkaisut eivät kuitenkaan automaattisesti ole kalliimpia kuin vastaavaan tavalliseen taloon käytettävät materiaalit.

”Arvioisin, että Joutsenmerkki-vaatimus sellaisenaan nostaa talon kustannuksia ehkä muutamalla prosentilla. Toki en tällöin arvioi kustannuksia omalle selvitystyöhön menevälle työajalleni,” Sami Roiha huomauttaa.

Roiha on päässyt rakentamisessaan jo sisätyövaiheeseen. Joutsenmerkki-tietokannasta löytyy näihin töihin jo kattavasti tuotteita ja materiaaleja, mikä helpottaa urakkaa huomattavasti.

Lisätietoa:

Lue lisää joutsenmerkkikriteereistä taloille.

Joutsenmerkittyjä rakennustuotteita ja -materiaaleja.

Blogi Joutsentalon rakentamisesta: https://joutsentalo.fi/raksablogi/

Lue lisää Joutsenmerkistä TM Rakennusmaailman artikkelista.

Juttu on luettavissa kokonaisuudessaan TM Rakennusmaailman numerossa 9/17.

Suomen ensimmäinen joutsenmerkitty talo

Salla ja Sami Roiha rakentavat Kaarinaan Suomen ensimmäistä Joutsenmerkki-taloa. Ympäristöystävällisyys ei tee urakasta varsinaisesti tavanomaista kalliimpaa, mutta selvästi työläämpää.

Joutsentalo kohoaa tontillaan nimelleen sopivasti ylvään valkoisena, vaikka odottaakin vielä varsinaista julkisivupintaansa. Se on rakennettu betonivalettavista FinnEPS-rakennusharkoista, jotka sopivat hyvin nimenomaan erittäin energiatehokkaiden kivitalojen rakentamiseen. FinnEPS-harkot sekä muut Joutsenmerkityn omakotitalon materiaalit on toimittanut HEVI kivitalot.

”Joutsentalon rakentamisessa ei saa käyttää rakennusmateriaaleja, jotka millään tavalla voisivat olla ympäristölle tai asukkaiden terveydelle haitallisia”, taloa rakentava Sami Roiha selittää.

Kaksikerroksisen 205 m2:n kokoisen HEVI Kivitalojen Joutsen-malliston talon on suunnitellut arkkitehti Eevamaria Timlin. Sinne muuttavat Sami ja Salla Roihan lisäksi heidän lapsensa Ellen, 4 ja Edvin, 2 sekä 11-vuotias kultainennoutaja Vili.

Täydellinen talo ja kohtuubudjetilla

Roihat eivät lähteneet omakotitaloprojektiinsa ajatellen, ettei kaikkea kuitenkaan voi saada. He halusivat rakentaa perheelle kauniin, laadukkaan, terveellisen, energiatehokkaan ja ympäristöystävällisen talon – vieläpä kohtuullisella budjetilla.

Kunnianhimoisten tavoitteiden asettamisessa saattoi auttaa, että kyseessä oli pariskunnan ensimmäinen omakotitaloprojekti. Realiteetit eivät vielä olleet asettuneet haaveiden tielle.

Perheen tavoitteena ei alkuvaiheessa ollut kuitenkaan rakentaa nimenomaan joutsenmerkitty taloa. Salla halusi talosta kuitenkin mahdollisimman ympäristöystävällisen. Sami puolestaan mietti ensikertalaisena omakotirakentajana keinoja varmistua rakentamisen laadusta. Joutsenmerkki tuntui antavan siihen erittäin hyvät eväät – joskin aika vaivalloisella tavalla.

”Minulla ei ole minkäänlaista kokemusta talon rakentamisesta. Ryhdyin tähän rakentamispuuhaan ihan pystymetsästä. Joutsentaloa rakentamalla voi varmistua, että niin työn jälki kuin materiaalitkin ovat varmasti viimeisen päälle. Tällä tavalla olen voinut karsia helppoheikit ja huijarit niin yhteistyökumppaneista kuin tavaratoimittajistakin”, Sami huomauttaa.

Hän jatkaa, ettei Joutsentalon rakentaminen ole loppujen lopuksi sen kummallisempaa kuin omakotitalon rakentaminen yleensä, eikä vaadi enempää rohkeutta kuin omakotitalon rakentaminen ensikertalaiselta muutenkaan.

Kiveen hakattua muuttopäivää Roihat eivät ole vielä päättäneet. Talo valmistuu sitten kun valmistuu. Laadusta Sami Roiha ei aikataulun vuoksi ole valmis tinkimään.