Saunominen ja grillaus ovat tärkeintä suomalaisille juhannuksen vietossa. Parasta se perheen kesken.

Suomalaisten juhannus kuluu varsin rauhallisesti ja perinteisesti. Tärkeintä juhannuksen vietossa ovat sauna, grillaus ja perhe.

Muita ei sitten mökille toivotakaan, sillä suomalaiset arvostavat omaa rauhaa ja hiljaisuutta myös mökillä ollessaan. S-Pankin Suuren Mökkikyselyn mukaan puolet suomalaisista ei pidä mökkinaapureista ja yli kolmannes karsastaa mökille tupsahtavia vieraita.

Rauha ja hiljaisuus vetävät mökille

Suomalaisten mielestä juhannukseen kuuluu erityisesti saunominen, grillaus ja perhe, joita noin 40 prosenttia suomalaista pitää tärkeimpinä juhannuksen vietossa. Reilu neljäsosa lähtee mökille ystävien kanssa, ja vain 10 prosenttia vastaajista kertoi, että juhannusjuomat ovat tärkeässä roolissa heidän juhannuksenvietossaan.

Kyselyn mukaan suomalaisia viehättää mökkeilyssä eniten rauha ja hiljaisuus: 90 prosenttia vastaajista mainitsi pitävänsä niistä. Mökkeilyn suosikkilistan kärkeen pääsevät myös luonnonläheisyys, lepo ja laiskottelu, ajanvietto perheen ja muiden läheisten kanssa sekä saunominen, joista pitää yli 80 prosenttia vastaajista.

Tutkimuksen toteutti S-Pankin toimeksiannosta Kantar. Kyselyyn vastasi 1 027 henkilöä ja se toteutettiin web-kyselynä.  Vastaajina on Suomen 15–79-vuotiasta väestöä edustava noin 2 000 panelistin joukko.