Kalkin määrä vesijohtovedessä vaihtelee kunnittain. Vesi voi olla niin kalkkipitoista, että kylppäreiden laattasaumat ja keittiöiden terästiskialtaat ovat jatkuvasti kirjavina.

Likaisimmat seinälaatan saumat löytyvät yleensä lattianrajasta, roiske-etäisyydeltä suihkusta. Ahtaiden saumojen hankaaminen ja raaputtelu on hankalaa, joten saumojen uudelleenehostaminen voi olla ainoa vaihtoehto.

Kalkki liukenee happoon, mitä voi pitää perustana myös puhdistustamisessa. Puhdistusaineen pH:n tulisi siis olla matala, mutta voimakas happo haalistaa ja jopa syövyttää arkoja pintoja. Varsinkaan suihkusekoittajien ja hanojen pinnoitteita ei ole suunniteltu happo­käsittelyjä varten.

Osa arkisista kotitaloustuotteista, kuten sitruuna ja etikka, soveltuu kalkinpoistoon happamuutensa puolesta. Lisäksi on olemassa puhdistusaineita, jotka lupaavat poistaa kalkkitahrat, vaikka niiden pH ei olekaan matala.

Aloita kaakelisaumojen puhdistus hellävaraisesti

Käyttökokeemme osoitti, että kalkki­kertymien poisto ei ole läpihuutojuttu. Mitä pinttyneempi kalkkikerrostuma on, sitä kovempi on puunaamisen tarve.

Parhaiten kalkin saa pidettyä poissa kuivaamalla pinnat käytön jälkeen ja huolehtimalla säännöllisestä puhdistuksesta.

Kokeeseen valittiin kodinkoneiden kalkinpoistoaine Kiilto Keittiö pienlaitteille, Cif power & shine -kylpyhuoneen puhdistusaine sekä sitruuna ja etikka.

Puhdistuskoe aloitettiin hellävaraisesti, eli aine levitettiin pinnalle ja hankaukseen käytettiin kostutettua liinaa. Laattojen arat saumat kasteltiin ensin vedellä, etteivät voimakkaat aineet imeytyisi niihin liiaksi.

Koe osoitti heti, että pinttyneisiin kalkkitahroihin tummissa silikonisaumoissa ja kaakelisaumoissa tehoaa parhaiten vain kunnon hankaus. Niinpä toisella puhdistuskierroksella otettiin käyttöön järeämpiä konsteja ja pinta käsiteltiin puhdistusaineen levityksen jälkeen harjaamalla. Näin käsittelyyn saatiin tehoa, joka oli nähtävissä tuloksissa.

Älä vaurioita saumoja

Sitruunahapon tai etikan levittäminen harjaamalla kylpyhuoneen laattapinnoille on jo arveluttavaa pelkästään etikan hajuhaittojen, mutta myös mahdollisesti hapon aiheuttamien haittavaikutusten vuoksi.

Kohtalaisen nopeaan ja tyydyttävään lopputulokseen päästiin suihkuttamalla laattapinnalle Cif-puhdistusainetta ja harjaamalla sitä lämpimään veteen kastellulla harjalla. Näin kalkkivärjäytymiä saatiin poistettua osittain, mutta ei kokonaan.

Raju harjaaminen on laatta- ja silikonisaumoille mekaaninen rasite, joten työssä on syytä olla maltillinen. Silikonisauman vaurioituessa vesi löytää tiensä eteenpäin laattojen alle.

Ylipäätään on todettava, että etikka ja sitruuna soveltuvat parhaiten varsinkin pienten kohteiden, kuten lavuaarien tai WC-istuinten lievien kalkkitahrojen poistoon kotikonstein. Suihkutettava Cif-puhdistusaine on kätevä levittää laajemmillekin pinnoille, kun taas Kiillon ansiot lienevät sittenkin kahvinkeitinten puhdistuksessa.

Uusi väri pullosta

Rautakaupoissa myydään erilaisia saumaehosteita. Esimerkiksi Saumafix-kaakelisaumaväripullon kärjessä on sieniosa, jolla väri levitetään saumaan. Levitysvaiheessa ei haittaa, vaikka käsittelyaine leviäisi lasipintaiselle laatalle, sillä ylimääräisen aineen voi pyyhkiä pois.

Korjausväri on mahdollista sävyttää laattasaumaan sopivaksi. Ainetta voi levittää myös erillisellä sienenpalalla tai nykyisten kapeiden laattasaumojen tapauksessa pienellä siveltimellä mahdollisimman tasaisesti.

Lue TM Rakennusmaailma vertailu saumaehosteista ja kaakelimaaleista