Rakennuskustannuksissa nähtiin lokakuussa käänne, kun kustannusten kasvu hidastui. Puutavaran hinta lähti vihdoin toivottuun laskuun.

Rakennuskustannusten pitkään jatkunut kasvu hidastui vihdoin lokakuussa. Tilastokeskuksen mukaan rakennuskustannukset nousivat vuoden 2021 lokakuussa 9,4 prosenttia vuodentakaisesista lukemista. Edelliseen kuukauteen verrattuna rakennuskustannukset kasvoivat kuitenkin enää 0,6 prosenttia.

Kasvu on nyt hitaampaa kuin kesä-elokuussa, jolloin rakennuskustannusindeksin kuukausimuutos oli keskimäärin 1,6 prosenttia.

Käänne on odotettu, sillä rakennuskustannusten hintojen nousulla on ollut jo vaikusta talorakentamisen aloituksiin.

Toivottu käänne puutavaran hinnassa

Kustannusten suurin muuttuja oli puutavara. Puutavaran hinta laski syyskuusta kuukaudesta 2,9 prosenttia. Vuoden aikana hurjasti kallistunut puun hinta näyttää ohittaneen nyt korkeimman huippunsa. puun hintataso on kuitenkin edelleen jopa 61,9 prosenttia korkeampi kuin vuosi sitten.

Tarvikepanosten kustannukset nousivat 13,3 prosenttia ja työkustannukset 6,5 prosenttia vuodentakaisesta. Palveluiden hinnat laskivat 0,2 prosenttia vuodentakaisesta.

Kuukaudessa työkustannukset nousivat 0,9 prosenttia ja tarvikepanosten hinnat 0,6 prosenttia. Palveluiden hinnat laskivat kuukaudessa 0,9 prosenttia.

Lue lisää:

Talonrakentajien neuvo: Älä seisota tuntipalkaisia työmiehiä odottamassa

TM Rakennusmaailma vertaili rakennustarvikkeiden hintoja