kaivo

Suomessa on 600 000 rengaskaivoa. Suurin osa niistä on huonossa kunnossa – suotta. Jätevesiasiat saavat nyt huomiota, samalla on syytä muistaa juomavesikaivoja.

Rengaskaivojen sijaan rakennetaan turhan usein paljon epäkäytännöllisempiä porakaivoja. Niitä luullaan turvallisemmiksi ja mukavammiksi, mutta luulo on väärä. Myös porakaivot tarvitsevat huoltoa, ja niitä vaivaavat usein samat ongelmat kuin rengaskaivoja.

Myös Suomen ympäristökeskus on ruvennut kiinnittämään huomiota vesikaivoihin. Rengaskaivojen mainetta halutaan parantaa, sillä ne toimivat suomalaisissa olosuhteissa erittäin hyvin. Kaivot pitää aina ottaa myös huomioon, kun tontille – tai naapuritontille – tehdään jätevesijärjestelmiä.

Rengaskaivojen suurin ongelma on huono huolto. Kaivoissa on heikot ja huonot kansirakenteet. Toisena pääongelmana on roudan vaikutus, mikä näkyy paikaltaan siirtyneissä ja liikkuneissa ylimmäisissä kaivonrenkaissa. Kun maa jäätyy ja liikuttaa kaivon ylärenkaita, pääsee pohjaveden sekaan pintavesiä, ja näin veden laatu heikentyy. Kolmas ongelma on liete kaivon pohjalla.

Vesinäyte kannattaa ottaa, jos kaivoveden muodostumisalueella tapahtuu muutoksia. Vesi voi saastua, jos lähistölle rakennetaan jätevesijärjestelmiä, rakennetaan tietä tai maata avataan soranottoa varten. Bakteerien lisääntymistä välttämättä huomaa käytössä.

Porakaivoista pitää aina tutkia arseeni, uraani ja radon, joita ei rengaskaivoissa esiinny.

Yleensä ihmiset tilaavat kaivohuollon viimeistään silloin, kun veden maussa tai hajussa on jotain erikoista. Huoltoon otetaan yhteyttä myös silloin, kun pohjaveden pinta on alhaalla tai poikkeuksellisen ylhäällä.

Porakaivon ongelmat ovat samanlaisia kuin rengaskaivolla. Sinne pääsee lietettä, ja porakaivo saastuu samalla tavalla kuin rengaskaivokin.

Rengaskaivot ovat keskimäärin viiden metrin syvyisiä, mutta porakaivoja voi olla muutamasta metristä 250 metriin. Matalimmat porakaivot ovat usein meren saarissa, joissa ei haluta suolaisen veden joutuvan juomaveteen.

Tee se itse -rakentajatkin voivat hankkia kaivotarvikkeita ja kaivon huoltoon tarvittavia välineitä nykyisin. Työturvallisuus pitää silti järjestää hyvin, tarvitaan turvavaljaat, eikä milloinkaan kannata mennä kaivoon ilman turvaavaa työkaveria maan pinnalla. Kaivon tyhjentäminen lietteestä vaatii vahvan imurin ja muitakin erikoisvälineitä, joiden hankkiminen ei ole välttämättä halpaa. Siksi ammattimainen kaivonhuoltaja on hyvä vaihtoehto.

Lue aiheesta lisää TM Rakennusmaailman numerosta 4/11, joka ilmestyi 27.4.