Kaukolämpö ei ole enää taloyhtiöille houkutteleva lämmitysmuoto, selviää Isännöintiliiton Energiabarometrista. Esimerkiksi kustannustehokas ja ekologinen maalämpö kiinnostaa taloyhtiöitä.

Tällä hetkellä jopa 77 prosenttia taloyhtiöistä lämpenee kaukolämmöllä, kerrostaloyhtiöistä jopa 86 prosenttia. Määrä tulee putoamaan tulevaisuudessa rajusti, ennakoi Isännöintiliiton Energiabarometri. Energiabarometriin vastasi 117 isännöitsijää eri puolilta Suomea. Otos kattaa noin 3 000 taloyhtiötä.

Kyselytutkimuksessa  jopa 30 prosenttia arvioi taloyhtiön valitsevan maalämmön pääasialliseksi lämmitysmuodoksi, kun lämmityslaitteita seuraavan kerran uusitaan. Maalämmön lisäksi vastaajat nostivat vaihtoehdoiksi erityisesti erilaiset ilmalämpöpumput ja lämmön talteenoton.

Alle puolet isännöitsijöistä arvioi taloyhtiön valitsevan kaukolämmön.

Sähkönkulutus lisääntyy

”Lämmityskustannusten ja kaukolämpömaksujen nousu voivat olla yksi syy siihen, että muita lämmitysmuotoja harkitaan entistä enemmän. Esimerkiksi maalämpö on ekologinen ja usein myös vastikeneutraali hankinta, joten se vaikuttaa olevan monelle taloyhtiölle itsestään selvä vaihtoehto”, vaikuttamis- ja tutkimusjohtaja Tuomas Viljamaa Isännöintiliitosta sanoo.

Vaikka esimerkiksi maalämmön asentaminen maksaisi paljon, tippuvat lämmityskulut heti sen jälkeen.

Uusien, sähköllä toimivien lämmitysratkaisujen ja esimerkiksi kasvavan sähköautokannan myötä sähkön toimintavarmuus on entistäkin tärkeämpää.

”Sähkönkulutuksen kasvulle on jo ratkaisuja, sillä esimerkiksi aurinkopaneelien tehokkuus on kehittynyt paljon. Ne tuottavat sähköä Suomenkin oloissa aiempaa paremmin”, Viljamaa sanoo.

Taloyhtiö voi hyödyntää aurinkopaneeleilla saatavaa sähköä aiempaa helpommin. Tämän vuoden alusta lähtien ne ovat voineet perustaa oman energiayhteisön, joka rinnastetaan sähkön pientuottajaan. Taloyhtiön ei tällöin tarvitse maksaa tuottamastaan sähköstä veroja.

Lue lisää:

Energiaremontti kutisti kerrostalon sähkölaskun: Lämpöä ei enää tuhlata

270 asunnon kerrostaloyhtiö irtautuu kaukolämpöverkosta