Pohjoismainen kysely paljastaa, millaisista kylpyhuoneista suomalaiset, ruotsalaiset, norjalaiset ja tanskalaiset nyt haaveilevat. Mieltymyksissä löytyy eroja, mutta myös yhtäläisyyksiä.

Pohjoismaalaisia yhdistäväksi toiveeksi unelmien kylpyhuoneeseen nousee lattialämmitys, joka rankataan ylivoimaiselle ykkössijalle kaikissa maissa.

Jos suomalaiselle annetaan vapaat kädet suunnitella unelmiensa kylpyhuone, sieltä löytyy ainakin lattialämmitys, sauna ja pesukone. Lattialämmitys on ylivoimaisesti halutuin kylpyhuoneen ominaisuus kaikissa neljässä Pohjoismaassa, sen haluaisi useampi kuin kolme neljästä vastaajasta. Eniten lattialämmitys kiinnosti norjalaisia, joista sen haluaisi jopa 83 prosenttia vastaajista.

Tanskalaisten mieltymykset erottuvat eniten

Suomalaisten ja ruotsalaisten mielestä pesukone kuuluu kylpyhuoneeseen. Ruotsalaisista ja norjalaisista joka kolmas haluaisi lisäksi kuivaajan. Suomessa pyykit on totuttu kuivaamaan narulla, eikä kuivaajaa kaipaa kuin alle joka viides. Tanskassa pyykkihuolto halutaan sijoittaa mieluummin muualle kuin kodin pesutiloihin, vain joka neljäs tanskalainen haluaisi sen kylpyhuoneeseensa.

Mielipide saunasta luonnollisesti erottaa suomalaiset selvästi naapurikansoista. Saunan haluaisi 64 prosenttia suomalaisista, mutta ruotsalaisista vain joka kolmas. Vähiten saunominen kiinnostaa tanskalaisia, joista vain neljä prosenttia kelpuuttaisi saunan kotiinsa.

Kylpyamme on naapurimaissamme saunaa arvostetumpi. Se nousee neljänneksi halutuimmaksi ominaisuudeksi Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Poreamme kiilaa niukasti kylpyammeen edelle suomalaisten toivelistalla.

”Seinä-wc on kasvattanut tasaisesti suosiotaan. Lähes joka kolmas suomalainen valitsisi nyt seinä-wc:n, jos saisi itse päättää. Neljä vuotta sitten tehdyssä kyselyssä vastaava luku oli 23 prosenttia. Suosio laahaa silti vielä muiden Pohjoismaiden perässä. Niissä seinä-wc:n haluaisi keskimäärin puolet vastaajista. Eniten seinä-wc:tä arvostetaan tämän kyselyn perusteella Norjassa”, kertoo Geberitin markkinointikoordinaattori Kati Laakso.

Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa tammikuussa 2020 teetettyyn kyselyyn vastasi jokaisessa maassa yli tuhat 30–65-vuotiasta aikuista, joista puolet oli miehiä ja puolet naisia. Saniteettivalmistaja Geberitin teettämä ja  Yougovin toteuttama kysely on tehty aiemmin vuosina 2016 ja 2014.