Mitä tehdä, jos patteri hohkaa kylmää, vaikka nupit ovat kaakossa?Näillä vinkeillä saat taas patterit hohkaamaan lämpöä ja asunnon lämpimäksi.

Jos lämmityspatteri on kylmänä, ei vika aina ole lämmitysjärjestelmässä. Ongelmana voi olla patteriin kerääntynyt ilma, joka estää lämpimän veden virtauksen. Myös termostaattiventtiili voi olla jumissa.

Pattereiden tarkistuslista

1 Pääset eroon ongelmasta ilmaamalla patterin. Avaa patterin ilmaruuvi, niin ilma pääsee poistumaan. Sulje ilmaruuvi, kun siitä alkaa tulla ulos vettä. Normaalisti verkostoon ei pitäisi päästä ilmaa, joten usein toistuva patterin ilmaaminen kertoo ongelmasta järjestelmässä. Silloin kannattaa kysyä apua paikkakunnan LVI-liikkeestä.

2 Mikäli ilmaaminen ei auta ja muu lämmitysverkosto toimii normaalisti, todennäköinen syy on jumittunut patteriventtiilin kara. Tässä tapauksessa ota yhteys LVI-ammattilaiseen tai huoltoyhtiöösi, he hoitavat asian kuntoon.

Lämpötilan automaattinen ylläpito

Jos huoneeseen tulee paljon ylimääräistä lämpöä esimerkiksi ihmisten tai sähkölaitteiden aiheuttamana, patterin tuloputkessa oleva termostaattiventtiili sulkee tarkoituksella lämpimän veden virtauksen patteriin. Kun huoneen lämpötila laskee, termostaatti avaa venttiilin ja patteri lämpiää uudelleen.

Asiantuntijoiden suosittelema huonelämpötila on 20–22 astetta. Liian korkea lämpötila lisää muun muassa energiankulutusta. Yhden asteen lisäys lämpötilassa kasvattaa lämmityslaskua jopa 5 prosenttia.

Vinkit antoi LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n toimialapäällikkö Arvo Ylönen.