Osa suomalaisista haluaa edelleen keittiöremontissa asentaa kaappinsa itse – osalle se ei tulisi mieleenkään. Entä miten keittiöremontissa voi sitten säästää?

”Keittiöiden käyttöikä on nykyisin noin 10–15 vuotta, mutta toki trenditietoisimmat saattavat alkaa uusia omaansa jo aikaisemminkin”, kertoo muotoilija, sisustus- ja keittiösuunnittelija Hanna Laakkonen. Hän seuraa suomalaisia keittiötrendejä keittiökomponenttien maahantuontiin erikoistuneessa Carlo Casagrande & Co Oy:ssä ja on työskennellyt aikaisemmin Domus-keittiöiden konseptisuunnittelijana.

Keittiösuunnittelija pystyy kertomaan asiakkaalle, minkälaiset muutokset keittiöremontissa ovat käytännössä mahdollisia ja esimerkiksi minkälaisia lupia ne missäkin tapauksessa edellyttävät. Hänen tehtävänä on valmistaa, että asiakkaan uudessa keittiössä on kaikki tarvittava ja että se on turvallinen käyttää, toisin sanoen esimerkiksi lieden molemmin puolin on laskutilaa.

Ammattilainen mittaa

Vaikka asiakas haluaisikin asentaa keittiönsä itse, käy K-rauta Lanternan keittiösuunnittelija Hanna Sieranta kuitenkin mielellään mittaamassa vanhan keittiön, sillä se on varminta ja helpottaa hänen työtään. Näin väärinkäsityksille jää vähemmän sijaa. Joskus voi esimerkiksi käydä niinkin, että asiakas tulkitsee hanan paikan viemärin paikaksi.

”Vaikka keittiön ostaisikin valmiiksi asennettuna, jos haluaa säästää, voi aina purkaa vanhan keittiön ja tehdä valmistelevat työt itse.”

Sam Degerth rakentaa uudiskohteita, mutta tekee myös monenlaisia sisätilaremontteja oman yrityksensä Rakennusliike Degerthin kautta Etelä-Suomen alueella. Hän neuvoo keittiön asennettuna hankkivia asiakkaita miettimään etukäteen, mitä he ovat halukkaita ja kykeneviä itse tekemään ja sopimaan sitten yksityiskohtaisesti, mitä asennukseen kuuluu, jotta yllätyksiltä vältytään.

Keittiöremonttiin kuuluu työvaiheita, jotka eivät kuitenkaan sisälly varsinaiseen kalusteasennukseen. Seinien maalaus, välitilan laatoitus ja listojen teko esimerkiksi ovat seikkoja, joista on keskusteltava erikseen.

”Vaikka lattiamateriaalia ei olisikaan ajateltu vaihtaa, vanhoja kalusteita purettaessa voi paljastua vaurioita, joita ei saada piiloon. Tällaisista asioista on sovittava aina erikseen”, Sam Degerth muistuttaa.

Jotta yllätyksiltä vältyttäisiin eikä kukaan pahoittaisi mieltään, jokainen haluttu työsuoritus kannattaisi käydä tarkkaan etukäteen läpi ja kirjata ylös. Remontin aikana ilmenevistä tarpeista pitäisi myös sopia kirjallisesti.

”Jos niin sovitaan ja siitä on valmis maksamaan, kyllähän keittiöremontin saa vaikka niin valmiiksi, että pöydällä on tulppaanit valmiina maljakossa”, Sam Degerth huomauttaa.

Lue lisää:

Aika päivittää keittiö: Vinkkejä keittiöremonttia suunnitteleville

Unelmien keittiö toiveissa: Näin onnistut keittiön muutostöissä

Keittiöremontti kevyesti vai perustuksia myöten? Nämä seikat vaikuttavat remontin laajuuteen

 

Pihistä tai panosta

Uuden ilmeen keittiöön saa jo kaappien ovet tai vain ovien vetimet uusimalla. Ovimallista riippuen etusarjojen vaihtaminen maksaa 50-250 €/ovi.

Keskivertokeittiön remontin hinta noin noin 1 500 € ja remontti kestää vuorokauden.

Keskimäärin keittiöremontti maksaa 10 000 €, mutta hajontaa on todella paljon, 7 000 eurosta 25 000 euroon. Remontti kestää 2-3 viikkoa.