Asuintilojen viilennys osoitti tarpeellisuutensa tämän kesän pitkän hellekauden aikana. Konstit olivat monet, kun asukkaat viilensivät kotejaan esimerkiksi tuulettimilla, puhaltimilla ja läpituuletuksella. Helteillä kannatti välttää ylimääräistä sähkölaitteiden käyttöä, sillä ne lisäsivät lämpökuormaa asuntoon. Kaihtimien sopiva asento ja verhojen vetäminen ikkunoiden eteen saattoi tuoda tilapäistä helpotusta.

Kuluneen kesän pitkä hellejakso sai monet myös pohtimaan ilmalämpöpumpun hankkimista asuntoon. Omakotitalossa asia on helppo, sillä omistaja hoitaa kustannukset ja huolehtii kokonaisuudesta. Asuinkerrostalossa ilmalämpöpumppu vaatii taloyhtiön suostumuksen, kun laite asennetaan osakashallinnassa olevan huoneiston ulkopuolelle ja sinne tulee muutoksia.

”Ilmalämpöpumpun hankintaan kannattaa hakea yhtiökokouksen näkemys ja erityisesti silloin, jos yhtään laitetta ei ole aiemmin yhtiöön asennettu”, Kiinteistöliiton Kristel Pynnönen kertoo.

Yksinkertainen enemmistöpäätös

Yhtiökokouksessa päätetään ilmalämpöpumpun ostamis- ja asentamismahdollisuudesta taloyhtiöön yksinkertaisella enemmistöpäätöksellä. Kannanoton jälkeen laitteen hankkimiseen riittää hallituksen lupa, mutta taloyhtiö voi asettaa asennukselle ja laitteen ominaisuuksille erityisehtoja. Laite ei saa esimerkiksi haitata ulkonäöllisesti eikä laitteesta voi tulla kohtuutonta melua.

”Kuumia kesiä saattaa olla myös tulevaisuudessa. Tämän takia on hyväksi, että taloyhtiöllä on näkemys ilmalämpöpumpun asentamiseen. Silloin osakkaat voivat hankkia laitteen nopeallakin aikataululla”. Kristel Pynnönen sanoo.

Jotkut taloyhtiöt ovat kieltäneet ilmalämpöpumpun asentamisen osakkailtaan. Kiellon taustalla on ollut pelkoa meluhaitoista ja kondenssiveden aiheuttamista pulmista. Kiinteistöliitto pitää tärkeänä, että yhtiöt perehtyvät ilmalämpöpumppuihin ja niiden ominaisuuksiin asuintilojen viilentäjänä. Tietämättömyyden takia laitetta ei saisi jättää hankkimatta.

Ilmanvaihtoa ja maaviilennystä

Omakotitaloissa asukkaalla on usein käytössä teknisiä laitteita tilojen viilentämiseen ja olon helpottamiseen kuumana kautena. Koneellinen ilmanvaihtolaite vaihtaa sisätilan ilman kerran kahdessa tunnissa. Tuloilmaa voidaan vielä jäähdyttää lämmönvaihtimen kautta maaputkiston nesteellä, jolloin huonetilan lämpötila putoaa parilla asteella. Ilmanvaihtokanavisto pitää lämpöeristää kosteuden tiivistymistä vastaan.

Uusiin taloihin asennetaan maalämpölaitteisto varsin usein lämmitystarpeisiin. Laitteistoon voidaan kytkeä myös asuintilojen viilennys maaliuospiirin avulla. Maalämpölaitteisto viilentää talon kaikkia tiloja, kun viilentynyt neste kiertää esimerkiksi lattiaputkistoissa. Ilmalämpöpumpun viilennys kohdistuu useimmin vain siihen tilaan, jossa laitteen sisäyksikkö sijaitsee.