mies asentaa käynnykällä ohjattavaa hälytinjärjestelmää

Syrjäisemmällä seudulla oleva kesämökki on houkutteleva kohde murtovarkaille. Asukkaiden poissa ollessa tunkeutuminen sisään ikkunasta tai ovesta käy muutamassa minuutissa. Murtomiesten toiminnan voi tehdä tyhjäksi tai ainakin vaikeuttaa kunnollisella hälytinjärjestelmällä. Nykyiset elektroniset hälyttimet toimivat erinomaisesti myös sähkölaiteohjaimina. Useimpia mökillä olevia sähkölaitteita voi ohjata kätevästi omalla kännykällä.

Myynnissä olevia hälytinjärjestelmiä on periaatteessa kahta tyyppiä. Toisessa hälytyksen antaa voimakasääninen sireeni. Toisessa taas ilmoitus välittyy modeemilla puhelinlinjan kautta tai langattomana gsm-tiedonsiirtona ennalta ohjelmoituun paikkaan.

Toimintaperiaate etäohjattavissa hälyttimissä on pitkälti sama. Keskeisin osa on mökin sähkökaappiin tai sen läheisyyteen sijoitettava lisäboksi – mikroprosessoripohjainen ohjainyksikkö sekä tähän liitetty, omalla sim-kortilla ja liittymänumerolla varustettu gsm-modeemi.

Hälyttimen kytkeminen päälle ja pois sekä eri relelähtöjen ohjaus käy joko laitteiston omilla näppäimillä tai lähettämällä matkapuhelimella vain ennalta sovittu tekstiviestikoodi modeemin numeroon. Ohjauskäskyt tallennetaan järjestelmän asennusvaiheessa valmiiksi puhelimen viestimuistiin, jolloin niitä ei tarvitse aina erikseen joka kerta muistaa tai kaivaa papereista. Jokaiselle komennolle on mahdollista antaa selkokielinen nimitys, kuten esimerkiksi ”Lämmitys päälle”, ”Murtohälytin pois”.

Luonnollisesti käyttöturvallisuus on varmistettu erilaisilla tunnisteilla. Laitetta voi ohjata ainoastaan ennalta sovituista puhelimista. Käyttöönoton yhteydessä määritellään ne puhelinnumerot, joista sitä voi ohjata ja joihin sen halutaan lähettävän tekstiviestejä tai äänisoittoja.

Jokaisesta ohjaussoitosta tai tekstiviestikomennosta saadaan aina selkokielinen vahvistus, jolloin tiedetään tarkasti, onko haluttu toiminto todellakin kytkeytynyt päälle tai pois. Lähettämällä kyselyviestin laite antaa kattavan tilannekatsauksen valvottavasta kohteesta ja hälytinjärjestelmän kulloisestakin tilasta.

Käyttökustannukset muodostuvat normaaleista matkapuhelinkustannuksista, kuten laitteistoon tarvittavan gsm-liittymän kuukausimaksusta sekä liikennemaksuista. Toimiva ratkaisu hälytin- ja ohjauskäyttöön voi hyvin olla esimerkiksi kuukausimaksuton prepaid-liittymä.

Pienimuotoisemman koti- ja vapaa-ajan asunnon valvontaan tarkoitetun hälytinjärjestelmän asennus ei yleensä vaadi sen kummempia erikoistaitoja. Mutta koska laitteet ovat täynnä erilaisia ohjelmoitavia ominaisuuksia, asennustyöhön on syytä varata riittävästi aikaa ja kärsivällisyyttä.