Bluetooth avain kännykkään

Kadonnut avain aiheuttaa paljon vaivaa ja kustannuksia. Varsinkin jos kyseessä on kerrostalon ulko-oven avain, josta voi olla kymmeniä kopioita. Uusien avaimien teettäminen ja lukon vaihtaminen eivät ole halpaa puuhaa, ja lisäksi avaimien jakaminen kaikille osakkaille vaatii paljon käytännön järjestelyjä.

Helpommalla päästään, jos kaikilla oven käyttäjillä on kännykässään sähköinen avain, joka tunnistaa oven avaajan. Taloyhtiön kulunvalvontajärjestelmällä on lisäksi mahdollista seurata asukkaiden avaimen käyttöä. Oven avauksesta jää tiedot valvomon tietokoneelle avauksen ajankohdasta ja sähköisen avaimen käyttäjästä.

Koska kännykkäjärjestelmä toimii tosiaikaisesti, voidaan myös kulkulupa evätä hetkessä tai myöntää oven takana odottavalle henkilölle vain tietyn aikaa voimassa oleva avauslupa.

Matkapuhelin on oivallinen laite avaimeksi, sillä se on henkilökohtainen ja yleensä aina mukana. Kännykkä muuttuu avaimeksi, kun siihen ladataan avauksessa tarvittava javaohjelma. Tämä avausohjelma voidaan ladata vaikka puhelimen datayhteyden välityksellä. Ohjelman latauspyyntö lähetetään tekstiviestillä kulunvalvontaa tarjoavalle yritykselle ja vastausviestissä saapuu sitten puhelimeen ladattava ohjelman pätkä.

Käyttäjä avaa oven käynnistämällä avausohjelman, joka ottaa yhteyden bluetoothin kautta sähkölukkoa ohjaavaan ovimoduuliin. Samanaikaisesti kännykän datayhteydellä tiedustellaan kulkulupaa valvomotietokoneesta. Valvomon tietokoneelta tarkistetaan oven avaajan kulkuoikeudet, ja jos käyttäjän lupa on kunnossa, ovi aukeaa. Aukaisutapahtuma tallentuu sen jälkeen lokitiedostoon.

Koska oven avaajan matkapuhelin keskustelee oveen asennetun moduulin kanssa lyhyen kantaman langattomalla bluetooth-yhteydellä, kännykän on oltava alle 10 metrin etäisyydellä ovesta. Näin varmistetaan, että ovea avaava henkilö todella on avattavan oven luona ja hänestä voidaan ottaa vielä valvontakamerakuvaa tarkistusta varten.

Avainohjelma toimii Nokia Series 40, 60 ja 80 javatuen omaavissa puhelimissa sekä eräissä Symbian-käyttöjärjestelmän kännyköissä.

Tavalliseen sähkölukkoon asennettava bluetooth-moduuli ei tarvitse erikseen kaapelointia. Ovimoduuli saa käyttöjännitteensä sähkölukosta ja se ohjaa suoraan sähkölukon avausmagneettia, joten lisäjohtoja ei tarvitse asentaa. Tulitikkurasian kokoisen ovimoduulin sijoittaminenkaan ei tuota suuria ongelmia.

Sähköisen avaimen käytöstä aiheutuvat kustannukset muodostuvat pääasiassa kulunvalvontapalvelua tarjoavan yrityksen kuukausimaksusta sekä oven avaajan kännykän datayhteysmaksusta. Oven avaamiseen ei tosin tarvita monta bittiä, ja kännykän käyttäjän kulut jäävät vähäisiksi.