Kasvimaan kääntäminen on joillein tervetullutta puuhaa, mutta miten siitä pääsisi helpommalla? Kokeilimme sähkökäyttöisiä puutarhajyrsimiä.

Kasvimaan kääntäminen ja puutarhatyöt voivat olla raskaita ja vastenmielisiä, jos kaivajalla on rajallisesti voimia tai muuten vain ei ole halua hikoilla lapion varressa. Muhevaksi muokattuun maahan olisi kuitenkin mukava saada kasvamaan kaikenlaista. Mahdollisimman vaivalloinen huhkiminen ei ole puutarhanhoidon päämäärä vaan se on kasveista nauttiminen. Työkaluja tavoitteen saavuttamiseen on tarjolla.

Markkinoilla on maan muokkaajan avuksi runsaasti tehokkaita polttomoottorilla varustettujen puutarhajyrsimiä. Tehokkaan ja varmasti riittävän voimakkaan laitteen käyttö on perusteltua, kun työn alla on perunapelto, laaja kasvimaa, hedelmätarha tai hyvin vaativa eli kova ja tiukka maalaji.

Nykyisillä pienillä omakotitonteilla tai rivitalopihoissa ison ja voimakkaan koneen huudattaminen ei sen sijaan tunnu tarpeelliselta. Myös kevätaamuun heräävät naapurit ovat varmasti samaa mieltä siitä, että vähempikin bensankatku ja desibelimäärä riittää.

Kasvimaan työstöön sähköistä apua

Sähkökäyttöinen puutarhajyrsin on kelpo vastaus lapiovastaisen kotipuutarhurin huutoon. Pienten laitteiden käyttö on myöskin kevyttä verrattuna painavan perusjyrsimen jämerään menoon eli isoa voimanponnistusta ei tarvita. Pieni laite ei vie paljon tilaa puutarhavajasta.

Rajoituksensa pienillä sähkölaitteilla toki on. Työkohteen tuntumassa pitää olla asianmukainen ulkopistorasia ja työn edetessä on huomioitava, missä jatkojohto kulkee ettei tule möyhineeksi sitä epähuomiossa. Pienen tehon tuomat rajoitukset on huomioitava lähtökohtaisesti eli omat käyttötarpeet kannattaa miettiä ennalta.

Sähköisten puutarhajyrsinten kokeiluun saatiin maahantuojilta kolme hieman eritehoista työnnettävää puutarhajyrsintä ja yksi sähkökuokka. Ryobi on jyrsimistä pienitehoisin 1150 watin moottorillaan. Se on myös kapein työleveydeltään. Einhellin moottori on 1400 watin tehoinen ja Gardol 1500 wattia. Ryobissa ja Gardolissa on myös mahdollisuus valita käytettävien terien määrä, jolloin saadaan aikaan eri työleveyksiä. ­Gloria on 400 watin moottorilla varustettu käsin kannateltava sähkökuokka, jossa on pystysuunnassa pyörivät puikkomaiset terät.

Miten kasvimaan sähkökäyttöiset jyrsimet toimivat? Lue TM Vertailu sähkökäyttöisistä puutarhajyrsimistä.

Lue lisää:

Nurmikon keväthuollossa voi unohtaa haravoinnin