Katot ovat yksilöllisiä ja niin ovat niiden rakentamiseen valittavat ratkaisutkin. Myös rakentamisen kustannuksiin vaikuttaa moni asia. ”Bitumikate vaatii yhtenäisen alustan koko katteen alalle, kun taas pelti- ja tiilikatot voidaan asentaa ruoteiden varaan. Toisaalta, bitumikate harvoin vaatii räystäille lumiesteitä tai harjalle kattosiltaa karhean sirotepintansa vuoksi. Bitumikatteen asennukseen et myöskään tarvitse kalliita erikoistyökaluja”, kertoo Katepalin tuoteinsinööri Rami Mustonen.

Jokaisella katon osa-alueella kustannukset määräytyvät tekotavan ja valittujen materiaalien mukaan, siksi onkin järkevää jutella oman katon rakentamisesta asiantuntijan kanssa. ”Meille voi aina soittaa, jos jokin omassa katossa askarruttaa.”

”Katepalin bitumikatolle myönnetään 15 vuoden takuu. Hyvällä hoidolla katto kestää vaivatta pidempäänkin. Kattolaatan asennus alusta loppuun onnistuu myös tee se itse -rakentajalta. Asennusohjeistamme löytyy selkokieliset ohjeet kuvien kera eri työvaiheiden toteutukseen.”

KATTOLAATTOJEN ASENNUS JA YKSITYISKOHDAT

Bitumikaatteen asennusohjeessa on kuvallinen ohjeistus oikeasta naulauskohdasta

 

Katepalin laajasta valikoimasta löytyy ratkaisu jokaiselle katolle. Katon monimuotoisuus ei ole este bitumiselle kateaineelle. ”Nykyaikaiset kattolaatat ja rullatuotteet on valmistettu SBS-kumibitumista, joka on elastista myös kylmissäkin olosuhteissa, eikä se hätkähdä porottavaa aurinkoakaan”, Rami Mustonen toteaa.

Kattolaatat ovat tunnetuin bituminen katemateriaali. Kattolaatan asennuksessa on hyvä huomioida muutama työvaihe erityisellä tarkkaavaisuudella, jotta päästään hyvään lopputulokseen: ”Aluskermin asennus, naulaus ja läpivientien tekeminen ovat eniten huomiota vaativat kohdat. Näillä osa-alueilla on suurin mahdollisuus asennusvirheeseen.”

Kattolaatan alustan tulee olla kova, notkumaton, sileä ja kuiva. Yleensä kattolaattojen alla käytetään ponttilaudoitusta tai rakennuslevyjä. On tärkeää varmistaa, että alustan alla tuuletus toimii. Tuuletuksessa tulee huomioida, että ilmavirtaus on esteetön aina räystäältä harjalle asti. Tuuletusta voidaan tehostaa erillisillä tuuletusventtiileillä, jotka voidaan sijoittaa harjalle tai vaihtoehtoisesti rakennuksen päätyihin.

Alustan päälle asennetaan aluskermi. Aluskermi on yhtenäinen varmistava kerros katteen alla. Katepalin aluskermeistä kattolaattojen alle soveltuvat XtraBase– ja SuperBase-aluskermit.

SuperBase-aluskermin tukikerroksena on polyesterihuopa, joka antaa kermille korkeamman vetolujuuden. Vahvuutensa vuoksi SuperBase soveltuu hyvin monimuotoisiin kattoihin, joissa on paljon yksityiskohtia. Asennusmukavuutta tuo SuperBasen karhea Grip-sirotepinta, joka lisää työturvallisuutta, kun kermin päällä on tukevaa ja turvallista askeltaa.

Kohteissa, joissa kattolaattoja ei asenneta heti aluskermin asennuksen jälkeen, SuperBase on oiva valinta: ”Lupaamme, että SuperBasen varassa katto voi talvehtia. Tämä antaa rakennusprojektiin aikatauluvapauksia niin remontoijille kuin uudiskohteiden rakentajillekin. Katto saadaan nopeasti säältä suojaan”, summaa Mustonen tuotteen hyviä puolia.

Bitumikatteet kiinnitetään nauloilla, joiden kärki lävistää puualustan. ” Syy tähän löytyy puun kosteuselämisestä. Liian lyhyt naula pumppautuu vuosien mittaan ylös puusta. Noussut kattolaatan kärki kielii siis liian lyhyistä nauloista ja on vuotoriski katolle.”

Läpivientien ja epäjatkuvuuskohtien toteutuksessa tulisi ottaa huomioon, että katemateriaali on vesitiivis ja täysin kiinni alustassaan. ”Harvemmin katto lappeelta vuotaa.” Kiinnitys ja tiivistys Katepalin katoille tapahtuu K-36 bitumiliimalla. ”Bitumiliimalla on ei saa liikoja läträtä. Vain maksimissaan yhden millin kerros riittää”, sanoo Rami Mustonen.

Kattolaatan minimikaltevuus on 1:5.. Loivempien kattojen kattamisen mahdollistavat Katepalin tiivissaumakatteet TopTite 3 (1:20) ja TopTite 6 (1:10).

Onko kattosi vieläkin loivempi? Tähänkin löytyy ratkaisu: ” Mikäli katto on loivempi kuin 1:20, suosittelemme ammattituotteita. Ammattituotteet asennetaan tulitöinä, joten näissä projekteissa kannattaa ottaa yhteyttä Katepal Kattajat -ketjun yrityksiin. Kattajat -ketjusta löydät varmasti pätevän asennusyrityksen omalle katollesi.”

TEE HUOLLOT AJALLAAN

”Bitumikatto on hyvä tarkastaa ja puhdistaa kaksi kertaa vuodessa. Tällöin tulee käydä läpi kourut ja jiirit, tarkastaa läpiviennit ja kattolaatan kärkien liimaukset. Liimauksistaan irronneet kattolaatat voidaan liimata uudelleen K-36 bitumiliimalla”, Rami Mustonen opastaa.

Bitumikaton hoitoon soveltuu erinomaisesti Kattopesu K-10. Liuos on tehokas tapa poistaa katon pintaan pesiytyneet kasvustot pintaa vahingoittamatta. Liuos soveltuu hyvin myös sammalkasvuston ennaltaehkäisyyn.

Lisätietoa kattorakentamisesta ja -tuotteista saat: Katepal.fi