Kattoikkuna voi olla hyvin tai huonosti toimiva rakenne. Kattoon tehty läpivienti on kuitenkin aina riski. Parhaimmillaan kattoikkuna on energiatehokas ja oikein asennettu laatutuote. Se vaatii kuitenkin säännöllistä huoltoa.

Kuntotarkastusasiantuntijat ovat huolissaan. Kattoikkuna on määritelty riskirakenteeksi, jonka kunto pitäisi pyrkiä aina selvittämään. Se on yleensä mahdollista vain rakennetta avaamalla. Yleisimmin kattoikkunan ja ympäröivien rakenteiden vauriot johtuvat puutteellisesta vedeneristyksestä tai tiivistyksestä.

”Usein kattoikkunaprofiilit ovat suhteellisen matalia, joten vaadittavat 300 millimetrin vedeneristeen nostokorkeudet eivät toteudu kattoikkunoiden kohdalla. Nostot jäävät yleensä vain noin 100-150 millimetriin”, sanoo Raksystems Insinööritoimisto Oy:n kuntotarkastusosaston johtaja Kim Malmivaara.

5 yleisintä vikaa ja syytä remontointiin

Kattoikkunoihin liittyvät ongelmat ovat usein alla mainittujen asioiden yhdistelmiä. Lähtökohtaisesti kattoikkunat ja niitä ympäröivät rakenteet tulisi rakentaa ja myös korjata niin, että ongelmat eivät pääse toteutumaan.

1 Sisäilman kosteus pääsee tiivistymään kylmiin/viileisiin kattorakenteisiin

Syy: Höyrysulku on puutteellinen. Ratkaisu: Höyrysulku rakennetaan tiiviiksi.

2 Yläpohjan tuuletus on puutteellinen

Syy: Kattoikkuna katkaisee yleensä yläpohjan tuuletuksen. Korjaus: Yläpohjalle taataan riittävä tuuletus, kattoikkuna ei katkaise tuuletusta.

3 Sade- ja sulamisvedet pääsevät rakenteisiin

Syy: Epätiiviydet ja ylösnostojen puutteet. Korjaus: Kattoikkunan rakenteet rakennetaan riittävän tiiviiksi ja huuolehditaan riittävistä ylösnostoista.

4 Kosteus tiivistyy kylmiin rakenteisiin

Syy: Kylmäsillat. Korjaus: Huolehditaan riittävästä eristyksestä niin, ettei rakenteisiin synny kylmäsiltoja.

5 Aluskatteen päälle ohjautuva kosteus pääsee valumaan yläpohjarakenteisiin

Syy: Aluskatteen puuttellinen asennus. Korjaus: Huolehditaan, että aluskate on yhtenäinen ja aluskatteen päälle päässyt vesi pääsee ohjautumaan esteettömästi pois.

Asiantuntija: Raksystems Insinööritoimisto Oy:n yksikönjohtaja RI (AKK FISE) Kim Malmivaara

Lue lisää:

Kattoikkuna on kavala – Vai onko?