Kun putkiremontit on hoidettu, on taloyhtiöissä seuraavana työlistalla kattoremontit. Asunto-osakeyhtiöiden ja asunnon omistajien korjauksiin käyttämä rahamäärä pieneni viime vuonna edellisvuodesta.

Asunnon omistajat ja asunto-osakeyhtiöt korjasivat asuntojaan ja asuinrakennuksiaan vuonna 2017 6,2 miljardilla eurolla. Määrä oli 6,2 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2016. Omakoti- ja paritaloja korjattiin 2,9 miljardilla eurolla. Kerrostalojen korjaamiseen kului 2,5 miljardia euroa ja rivitalojen korjaamiseen 780 miljoonaa euroa. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen julkaisemasta selvityksestä.

Suurimmat kustannukset taloyhtiöillä

Suurin osa kerrostalojen korjauksista, 2,0 miljardia euroa, kului asunto-osakeyhtiön teettämiin korjauksiin ja loput 530 miljoonaa euroa kerrostaloasuntojen omistajien itse tekemiin tai teettämiin korjauksiin. Rivitaloyhtiöt korjasivat 520 miljoonalla eurolla ja rivitaloasuntojen omistajat 260 miljoonalla eurolla. Luvut sisältävät arvonlisäveron, mutta niihin ei ole laskettu mukaan omalle työlle ja talkootyölle laskettua arvoa.

Neliömääräiset korvauskustannukset olivat asuinpinta-alaan suhteuttuna kerrostalossa asuvilla 46,2 €/m², rivitalossa asuvilla 32,1 €/m² ja omakotitaloissa asuvilla 21,3 €/m².

Työlistalla katto- ja piharemontit

Tilastokeskus tiedusteli asunto-osakeyhtiöiltä suunnitelmia suurista remonteista, jotka aiotaan toteuttaa seuraavien kymmenen vuoden aikana.

Kattoremontti on suunnitteilla lähes 20 prosentilla kysymykseen vastanneista asunto-osakeyhtiöistä. Piha-alueen remontointi on suunnitteilla 19 prosentilla. Julkisivuremontti ja käyttövesijärjestelmäremonttia suunnittelevat 18 prosentia vastanneista asunto-osakeyhtiöistä, ja viemäröintijärjestelmäremonttia 14 prosenttia.